*

tmalinen

Taloustiede

Markus Jäntin lähtö, taloustiede ja lukukausimaksut

Tällä viikolla olemme saaneet lukea lehdistä dramaattisesta välikohtauksesta Taloustieteellisen yhdistyksen seminaarissa. Lukukausimaksuja koskeva keskustelu muuttui riidaksi kun Markus Jäntti arvosteli Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkijoita opportunismista. Etlan Niku Määttänen ja Vesa Vihriälä olivat nimittäin väittäneet maaliskuisessa raportissaan, että yliopistojen lukukausimaksut eivät heikennä mahdollisuuksien tasa-arvoa. Määttänen ja Vihriälä loukkaantuivat Jäntin kritiikistä.

Taloustieteen kolmas sisarus

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että taloustiede on epäonnistunut tiede ja että sillä on paha kaksoisveli. Tänään luin, että feminismi saapui Suomen talous­keskusteluun (HS 16.1.2016), joka siis tarkoittaa kolmatta, eri lähtökohdista samoja asioita tutkivaa tiedettä.

Sixten kuin ”sixteen”

Filosofisesti katsoen raha ja talous ovat eri asioita. Raha on pelkkä vaihdon väline ja arvon mitta sekä säilyttäjä. Mutta taloudesta onkin vaikeampi sanoa, mitä se on. Ilmiönä talous on metafyysinen: uskomusten, sopimusten ja ennusteiden varainen. Tämä tekee myös taloustieteistä metafysiikkaa ja taloustieteilijöistä eräänlaisia kristallipalloon tuijottajia. Varsinaisia meedioita sanan ’välittämistä’ tarkoittavassa merkityksessä taloustieteilijöistä tulee silloin, kun he tieteellään vaikuttavat talouden kulkuun.

Thomas Piketty: kurpitsanaamio vai täytetty ankka?

Thomas Piketty on ranskalainen taloustieteilijä, jonka pääteoksena pidetty Pääoma 2000-luvulla ilmestyi tänä vuonna suomeksi (Into 2016). Alun perin vuonna 2013 julkaistun teoksen kansipaperissa komeilevat nobelisti Paul Krugmanin ylväät sanat: ”Piketty on muuttanut tapamme puhua taloudesta.

Taloustiede ei ole tiede 4

Holmström: 

Vienti on meidän tulonlähteemme ja se kertoo, mihin meillä on varaa. Me emme pysty sisämarkkinoilla tuottamaan hyvinvointitasoamme. 

Krugman: 

Vientiä tarvitaan vain tuonnin mahdollistamiseksi.

 

Osa 3: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/226042-taloustiede-ei-ole...

Julkisen talouden tila ei ole mielipidekysymys

Talous on yhteiskunnallisen keskustelun kestoaiheita. Tasaisin väliajoin viriää keskustelua julkisen talouden tasapainottamisen tarpeesta. Niin mieletöntä kuin se onkin, joskus kirjoitetaan siihen sävyyn, että julkisen talouden tilannekuva olisi jonkinlainen mielipidekysymys. Se ei ole.

Onko taloustiede tiedettä?

Tuosta aiheesta on aika paljon kiistaa. Monet väittävät ettei nykyinen huuhaa taloustiede täytä mitään tieteen tuntomerkkejä. He ovat väärässä. Taloustiede on aivan samanlaista kuin muutkin tieteet, ei siinä mitään eroa ole.
esim tähtitiede.
1. Aksiooma. Jumala on luonut maan kaikkeuden keskipisteeksi ja ihmisen luomakunnan kruunuksi.
-> kehitetään teoria joka vahvistaa näkemyksen
2. tulee uusi, havaintoihin pohjaava teoria, maa kiertää aurinkoa.

-> luodaan edistyneempi matematiikka joka kumoaa harhaopin.

Tuliko Nobel-palkinto Suomeen?

Taloustieteen Nobel-palkinto myönnettiin tänään suomalaiselle Bengt Holmströmille, mutta maamme tieteen ja tutkimuksen kannalta tilanne on hieman samanlainen kuin Nico Rosberg voittaisi formula-autoilun maailmanmestaruuden.

Taloustiede ei ole tiede 2

Ruotsin keskuspankki myöntää taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi. Kyseessä ei ole oikea Nobelin palkinto, vaan muistopalkinto. Kun katsoo myönnettyjä palkintoja, voi vain ihmetellä missä tuo tiede luuraa. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että noita palkintoja pitäisi myöntää vain kerran kymmenessä vuodessa. Nyt niitä väännetään tikusta.

BKT-uskoa ja vahinkososialismia

 

BKT-on vakiintunut keskeiseksi talousmittariksi, lähinnä siksi, että sen kasvun avulla on voitu arvioida työllisyyden kehitystä sekä sen absoluuttisella arvolla verokertymää julkisen talouden rahoittamiseksi.

BKT:n käytössä keskeisenä talousmittarina on kuitenkin useita vakavia ongelmia, kuten esim:

1. BKT-laskennassa ei oteta huomioon tuotannossa syntyviä ekologisia, inhimillisiä ja materiaalisia vahinkoja. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä