tmalinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kreikan euroero

Ennustukseni Kreikan tulevista tapahtumista

Näiden muutamien vuosien aikana, jolloin olen kirjoitellut blogitekstejä US:een olen ennustanut kaksi kertaa tulevia tapahtumia. Toinen niistä meni täysin nappiin, ja se koski Stephen Elopia, Nokiaa ja näihin liittyviä tulevia tapahtumia, jotka nyt jo ovat toteutunutta historiaa. Toinen -vaaliennuste 2011- oli tehty leikkimielellä, mutta siitäkin suurin osa taisi toteutua. Nyt seuraa järisyttävä kolmas ennustus: Kreikan tulevat tapahtumat.

Eurooppa tienhaarassa

Kreikkalaiset tekivät eilen ainoan mahdollisen valinnan äänestäessään säästöohjelmia vastaan. Kreikan bruttokansantuote (BKT) on laskenut noin 25 prosenttia, mikä vastaa Yhdysvaltojen BKT:n laskua 1930 -luvun suuren laman aikana. Kreikka on myös tehnyt huomattavia julkisten menojen leikkauksia (selkeästi suurempia kuin esim. Irlannissa ja Espanjassa) ja se näkyy. Palasin eilen Kreikasta ja tilanne siellä puhui puolestaan. Troikan (euroryhmä, EKP ja IMF) säästöohjelmat ovat kylväneet köyhyyttä ja epätoivoa.

Logiikka Tsiprasin uusissa käänteissä

Markkinoita nostattanut uutinen 1.7.2015 oli tieto siitä, että Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras olisi lähentynyt huomattavasti velkojien viimeisintä sopimustarjousta Kreikan tukipakettikysymyksessä. Aiheesta uutisoi arvostettu talouslehti Financial Times. Kirje on luettavissa täältä.

Mitä Kreikan lainoille tapahtuu, jos Kreikka lakkaa olemasta?

Tarinoissa voi onneksi palata menneisyyteen, joten tässäkin tarinassa palataan kesään 2015 ja heinäkuun ensimmäiseen viikkoon. Juha Sipilä oli saanut kirjeen Alexis Tsiprasilta, ja vaikka hän ei oikein tiennyt mitä hänen pitäisi Tsiprasille sanoa, päätti hän kuitenkin soittaa.

- Halusit neuvotella kanssani jostain, hän aloitti keskustelun.

Varastaako EKP kreikkalaisten rahat?

Kreikkalaisten painajainen on vasta alkamassa. Pääomakontrollit ovat jo voimassa ja Kypros-kortti väläytettiin jo vuonna 2013. Mikäli kreikkalaiset antavat mandaatin sunnuntaina, EKP tulee luultavasti varastamaan kreikkalaisten tallettajien rahat. 

Perusasetelmat: Kaksinkertainen kirjanpito

Joseph Stiglitz: Miten minä äänestäisin Kreikan kansanäänestyksessä?

Euroopan sisäisen kiistelyn ja kinailun huipennus voi ulkopuolisille näyttäytyä vääjäämättömänä loppuna katkeralle pelille Kreikan ja sen luotottajien välillä. Todellisuudessa eurooppalaiset johtajat alkavat vasta tajuta velkakeskustelun todellisen luonteen, eikä vastaus todellakaan miellytä: kysymys ei ole niinkään rahasta ja taloudesta, vaan vallasta ja demokratiasta.

Kreikkalaiset nostavat säästönsä pankeista

Kreikkalaiset jonottavat jo aamuhämärissä pankkien edessä nostaakseen pienetkin säästönsä pankeista. Yksistään tammikuusta lähtien ovat pankkien talletukset laskeneet 23 miljardilla eurolla.

Eräs kreikkalainen pankkiasiantuntija kertoo, että nostot ovat viimepäivinä vain kiihtyneet. Ihmiset pelkäävät, ettei heidän rahoillaan olisi todellakaan mitään arvoa mahdollisen Kreikan euroeron jälkeen.

http://www.bild.de/politik/ausland/griechenland/hier-wollen-griechen-ihr...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä