tmalinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Eurooppa ja Suomi

Annegret Kramp-Karrenbauer valittu Saksan CDU-johtajaksi

Angela Merkel on saanut seuraajakseen CDU:n puheenjohtajaksi suosikkinsa Annegret Kramp-Karrenbauerin (AKK). Äänet jakautuivat äärimmäisen tasaisesti puheenjohtajavaalin  toisella kierroksella. AKK sai 517 ääntä vastaehdokkaansa Friedrich Merzin saadessa 482 ääntä.

Tulos ei lupaa hyvää CDU:n, Saksan johtavan Unionipuolueen, yhtenäisyydelle ja tulevaisuudelle.

Terveyspalvelut koko Suomeen

Ikean perustaja Ingvar Kamprad testamenttasi puolet henkilökohtaisesta omaisuudestaan Norlantiin. Hän näki että Norlannilla on hyvät mahdollisuudet kehittää elinkeinotoimintaansa.

Frankfurter Allgemeine: Suomi eristäytyy

Hyvin lohduttoman kuvan piirtää saksalainen valta- ja laatulehti Frankfurter Allgemeine Suomesta tänään. Suomi eristäytyy Euroopasta yhä pahemmin  ja tuijottaa omaan napaansa. Syynä on lehden mukaan esimerkiksi kielimuuri, joka sulkee Suomen sisäisen keskustelun ulkopuolisilta.

Suomi katsoo tulevaisuuteen

Suomi on nyt yllättävän kansainvälinen, sellainen Suomi, joka katsoo tulevaisuuteen. Täällä haluavat näyttäytyä niin Cambridgen herttua kuin USA:n ilmastolähettiläskin, Ruotsin prinssistä puhumattakaan. Ilmapiiri on positiivinen kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Ilmastonmuutos voidaan selättää nyt teknologian avulla oli Albert Goren sanoma Helsingin teknologiamessuilla. Tällainen sanoma uppoaa lamasta nousevaan kansakuntaan, joka tavoittelee uutta menestystä teknologiateollisuuden alalla.

Ironian politiikka

Voin ihan suoraan sanoa, että minusta koko keskustelu maahanmuutosta ja pakolaisista on kohtalaisen ironinen, mutta sitä ei taideta huomata kovinkaan helposti. Laura Huhtasaari haluaa olla vihainen eikä hyssytellä asiaa, 10.9 antamassaan lausunnossa - saa olla minun puolestani.

Feminismi – Imperialismin viimeisin vaihe?

Suomelle lähes 100 vuotta sitten itsenäisyyden sallinut Vladimir I. Lenin – jota siitä huolimatta voidaan perustellusti kritisoida varsin monesta asiasta, kuten siitä, että hän hyvin mahdollisesti ajatteli, että Suomi aikanaan liittyy takaisin neuvostokansojen perheeseen – katsoi vuonna 1916, että imperialismi on kapitalismin korkein vaihe ja totesi: ”Juuri kapitalismin loismaisuus ja mätäneminen […] ovat ominaisia sen korkeimmalle historialliselle vaiheelle, ts. imperialismille” (Lenin, 1916, 13).

Sitä saa mitä tilaa?

Minulta liikenee ymmärrystä erityisesti suomalaiselle ääriajattelulle. Suomessa on viime vuosikymmeninä ollut tapana vähätellä ongelmia, liioitella mahdollisuuksia ja keinolla millä hyvänsä pyrkiä kompromissiin, myös asioissa missä kompromissi on sietämättömän vahingollinen.

Suomessa ja euroopassa yleisestikin ollaan kuulemma huolissaan äärioikeiston ja populismin noususta? Tavallaan ollaan huolissaan aiheesta koska nousu on selvää ja se tulee entisestään jatkumaan, mutta mikä olisi pahinta mitä voisi tapahtua? Molemmat kun ajavat kansan tahdon toteutumista.

Kukahan nämäkin sotkut selvittää?

Lainasin otsikon juuri lukemani, uunituoreen Paavo Väyrysen kirjan kannesta. Asia ja aihe on mitä ajankohtaisin, varsinkin, kun pääsin tapaamaan Väyrysen veronmaksajien kustannuksella Brysselissä ja tulin nimitetyksi jo sitä ennen Kansalaispuolueen asiantuntijajäseneksi. Ei siksi, että olisin ollut erityisen halukas, vaan minua pyydettiin mukaan useiden luottamieni ja asiantuntemukseltaan arvostamieni ihmisten taholta, poikkeuksellisen sokkona periaatteisiini nähden.

Seksin Einstein

"Katsokaa, mitä ihmiset tekevät ja ovat aina tehneet", lauloi neliääninen queer-lauluryhmä Schwanzen Sängerknaben tanskalaisen teatteriseurueen  Livingstones Kabinetin vierailuesityksessä The Einstein of Sex Espoon kaupunginteatterissa torstaina 13.10.2016. En ole koskaan ollut musikaalien ylin ystävä, mutta kyllä näin älykkäästi tehty musiikkiteatteri tempaa mukaansa.

Miten erota rahaliitosta

Euroa pidettiin 2000-luvun alkupuolella Euroopan integraation menestystarinana ja jopa symbolina. Euron alkutaival vaikuttikin hyvältä. It-kuplan puhkeamisesta huolimatta euroalueen taloudet kasvoivat melko tasaisesti aina vuoteen 2008 asti. Silloin iski globaali finanssikriisi, jota seurasi yhä jatkuva Euroopan velkakriisi keväällä 2010.  

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä