tmalinen

Uusi Suomi - Uutiset

Julkaise syötteitä
Updated: 53 min 24 s sitten

Kansanedustaja Taavitsainen järkyttyi uusista luvuista: ”Sairaiden ihmisten saalistuksen on loputtava – Eikö kellään hallituksen ministerillä ole hälytyskellot soineet?”

1 tunti 8 min ago

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoittaa blogissaan järkytyksestään koskien tuoretta tilastoa julkisten sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen ulosottoon päätymisestä.

Hämmästys leviää Suomen työllisyysluvusta: ”Tätä ei kukaan ekonomisti osannut ennustaa”

2 tuntia 23 min ago

Suomen työllisyysaste oli joulukuussa 72,5 prosentissa, kertoo Tilastokeskuksen julkistama työvoimatutkimus. Kyseessä on trendiluku.

Työllisiä oli vuoden 2018 joulukuussa 2 553 000, mikä oli 84 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisiä miehiä oli 56 000 ja naisia 28 000 enemmän kuin vuoden 2017 joulukuussa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtavan ekonomistin Sami Pakarisen mukaan lukemat ovat ”todella hyvät”.

Hän iloitsee erityisesti siitä, että työllisyys kohenee nuorten 25–34-vuotiaiden miesten joukossa.

 

Tutkijat uutuuskirjassa: Paperittomien määrä kasvanut dramaattisesti Sipilän hallituksen takia

2 tuntia 56 min ago

”Suomen vuodesta 2015 lähtien harjoittama rajapolitiikka on mahdollistanut paperittomien ihmisten lukumäärän dramaattisen kasvun.”

Näin toteavat tutkijat Talvikki Ahonen ja Annastiina Kallius torstaina julkistetussa, Eveliina Lyytisen toimittamassa kirjassa Turvapaikanhaku ja pakolaisuus Suomessa (Siirtolaisinstituutti 2019).

Lyytinen kertoo kirjassa paperittomien määrästä näin:

Professorien sote-kommenteista heräsi ihmetys – ”Outoa toimintaa”

4 tuntia 33 min ago

Kelan entinen pääjohtaja ja keskustan entinen ministeri Liisa Hyssälä ihmettelee sitä, että professorit Juha Lavapuro ja Tuomas Ojanen ovat esittäneet julkisesti kritiikkiä koskien sote-uudistusta kesken eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyn.

Lavapuro ja Ojanen ovat olleet perustuslakivaliokunnan kuultavina koskien sote-lakeja. Perustuslakivaliokunnan kanta on merkittävä sote-uudistuksen etenemisen kannalta. Hyssälä jopa kysyy, painostetaanko valiokuntaa professoreiden ulostuloilla.

”Suomen vaaliolosuhteissa historiallinen muutos” – Kuka iskee 250 000 äänen pottiin?

5 tuntia 26 min ago

Ulkosuomalaisilla ja vaalien ajan ulkomailla oleskelevilla on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus kirjeäänestykseen, kertoo Suomi-Seura.

”Suomi-Seura ja ulkosuomalaisparlamentti ajoivat kirjeäänestystä ulkosuomalaisille lähes 20 vuotta. Kirjeäänestys on Suomen vaaliolosuhteissa historiallinen muutos. Mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon Suomen ulkomaanedustustoissa ja konsulaateissa säilyy myös jatkossa”, seura kertoo tiedotteessaan.

Pelicansilla kova vire Liigassa – tähtäimessä runkosarjan kakkospaikka

8 tuntia 45 s ago

Lahden Pelicans on kovavireisin joukkue jääkiekon Liigassa. Kun Pelicans keskiviikkona kaatoi vieraissa Vaasan Sportin 7-4, tuli joukkueelle jo kuudes voitto putkeen.

Ottelussa vierasjoukkue Pelicans teki tasaista jälkeä ja voitti jokaisen erän maalilla (3-2, 2-1 ja 2-1). Hynek Zohorna tehoili voittajille pisteet 2+2. Oliwer Kaski (2+1) ja Aleksi Mustonen (0+3) olivat kolmen pinnan miehet.

Sportille osuivat Aleksi Ainali, Joel Kiviranta, Tony Sund ja Brody Sutter. Ensimmäisessä erässä maalivahti Mika Järvinen teki tilaa Sami Aittokalliolle.

Jokerit tappioputkessa kotijäällä

8 tuntia 17 min ago

Jokerit koki keskiviikkona jo neljännen perättäisen tappionsa kotikaukalossaan. KHL:n viime kauden mestari Ak Bars Kazan oli parempi 3-2.

Jokerit voitti kolmannessa erässä laukaukset 17-3. Pekka Jormakan 2-3 -kavennusmaali jäi kuitenkin erän ainoaksi.

- Erittäin laadukas jääkiekko-ottelu. Tuntui, että oltiin koko ilta parempi jääkiekkojoukkue. Mutta tehottomuus vaivasi. Ylivoima oli hyvää, mutta tolpat kilisi ja sen viimeisen laukauksen laatu jäi piippuun, kommentoi Jokereiden päävalmentaja Lauri Marjamäki seuransa verkkosivujen mukaan.

Orpolta ”viimeinen naula soten arkkuun”? – VU: Kokoomus ei vaadi ryhmäkuria

23.1.2019 18:42

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on antanut lausunnon, jota innokkaimmat veikkaavat viimeiseksi naulaksi sote-uudistuksen arkkuun. Entinen sote-ministeri toppuuttelee tulkintaa.

Paljastus eduskunnassa: Turvapaikanhakijoiden sanktiota ei käytetä, koska se on ”turvallisuusriski”

23.1.2019 17:19

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäsen Päivi Räsänen (kd) kertoi eduskunnassa, että turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan sanktiomahdollisuutta ei ole käytetty muun muassa siksi, että se koetaan turvallisuusriskiksi. Kansanedustajan paljastus perustuu tarkastusvaliokunnan saamaan tietoon.

Uusi tuki maaseudulle – Ministerin ehdottamaa kyläkauppatukea voisi saada jopa 15 000€ vuodessa

23.1.2019 16:39

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) ehdottaa uutta tukea kyläkaupoille harvaan asuttujen alueiden palveluiden turvaamiseksi. Uutta tukea varten on varattu täksi vuodeksi miljoona euroa.

”Monilla seuduilla kyläkaupat ovat ainoa lähipalvelu, ja siksi niiden pärjäämistä on tuettava”, toteaa Leppä tviitissään.

Rallin MM-sarja käynnistyy – Montessa mukana neljä suomalaista

23.1.2019 16:20

Rallin MM-sarja starttaa torstaina perinteitä hohtavalla Monte Carlo-rallilla. Kisassa on mukana neljä suomalaista, joista kolme kisaa WRC-kalustolla.

Jari-Matti Latvala jatkaa uraansa Toyotalla ja Teemu Suninen M Sportin Fordilla. Esapekka Lappi on puolestaan siirtynyt Citroenille kuusi edellistä maailmanmestaruutta voittaneen Sebastien Ogierin tallikaveriksi.

Tutkimus löysi ”pehmeän budjettikurin ongelman”: Sote-uudistus heikentää kannustinta säästää ja tehostaa

23.1.2019 16:15

Juha Sipilän hallituksen ajaman sote-uudistuksen rahoitusmalli heikentää merkittävästi maakuntien kannustimia sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannon tehostamiseen, arvioivat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkijat. He peräänkuuluttavat uusille maakunnille verotusoikeutta.

Uudistuksessa on tarkoitus siirtää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu kunnilta maakunnille. Toisin kuin nykyisillä kunnilla, maakunnilla ei olisi verotusoikeutta, vaan rahoitus tulisi valtion budjetista ja palveluiden käytöstä kerätyillä asiakasmaksuilla.

”On ällistyttävää, että hallitus ei ymmärrä luovansa mahdottoman tilanteen osalle suomalaisia”

23.1.2019 15:48

Asiakasmaksulain uudistus syrjäyttää työttömiä terveydenhoidosta, pelkää Työttömien Keskusjärjestö.

Järjestö vaatii niin sanotun välimaksukaton säilyttämistä terveyskeskusmaksuissa. Kaavailtu asiakasmaksulain uudistus ja välikaton poisto heikentää entisestään työttömien mahdollisuuksia hakeutua terveyspalveluihin, järjestö vetoaa.

Eveliina Piippo hiihti MM-hopeaa

23.1.2019 15:41

Suomi saavutti hiihdon nuorten MM-kisoissa Lahdessa keskiviikkona kolmannen mitalinsa Eveliina Piipon otettua alle 23-vuotiaiden 10 kilometrin kisassa hopeaa. Piippo hävisi kultaa voittaneelle Venäjän Maria Istominalle vain sekunnilla. Kolmanneksi hiihtänyt Norjan Tiril Udnes Weng hävisi Istominalle 29,6 sekuntia.

- Taktiikkani oli mennä ensimmäinen kierros hitaampaa ja antaa kaikkeni toisella kierroksella. Aloitin kuitenkin melko lujaa, mutta minulla oli voimia pitää samaa vauhtia läpi koko kisan, Piippo kertoi.

Sote-keskuksille maksettaisiin tarpeettomasti 50–80 milj.€ – Tutkimus löysi sotesta uuden ongelman

23.1.2019 15:16

Sote-uudistuksen myötä sote-yrityksille ja muille sote-keskusten järjestäjille voidaan maksaa tarpeettomasti korvauksia yhteensä noin 50–80 miljoonaa euroa, arvioivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Valtion taloudellinen tutkimuslaitos (VATT).

Ehdokas: Kansanedustajien 6 510 €/kk-palkkioon tulosvastuu – ”Kytkettävä kansalaisten ostovoimaan”

23.1.2019 14:29

Liberaalipuolueen kansanedustajaehdokas Marko Kettunen ehdottaa Puheenvuoron blogissaan tulospalkkauksen ulottamista eduskuntaan ja kansanedustajiin. Hän huomauttaa, että tulospalkkiot ovat arkipäivää jo monille palkansaajille niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.

No nyt: Suomi on maailman ykkönen – ”Tuottaa eniten hyvää ihmiskunnalle”

23.1.2019 14:17

Suomi on sijoittunut ykköseksi keskiviikkona julkaistussa The Good Country Index -mittauksessa, tiedottaa ulkoministeriö.

”Tutkimuksen mukaan Suomi tuottaa kokoonsa suhteutettuna eniten hyvää ihmiskunnalle ja kuormittaa maailmaa kaikista valtioista vähiten”, ulkoministeriö kertoo.

Indeksi julkaistaan nyt neljättä kertaa ja Suomi singahti neljänneltä sijalta ensimmäiseksi. Muut kärkimaat ovat Irlanti, Ruotsi, Saksa ja Tanska.

Professorit: Sipilän hallituksen tärkeä sote-perustelu ”kyseenalainen” – Varoitus merkittävistä ”kerman kuorinnan” ongelmista

23.1.2019 12:11

Professoreista koostuva talouspolitiikan arviointineuvosto antaa sekä risuja että ruusuja hallitukselle talouspolitiikan hoidosta.

Arviointineuvosto katsoo hallituksen saavuttaneen työllisyystavoitteensa ja lähes tulkoon keskipitkän aikavälin talouden tasapainotustavoitteensa, mutta pitkän aikavälin kestävyysvajetta hallitus ei ole pystynyt kuromaan umpeen.

Pitkän aikavälin tasapaino edellyttäisi noin neljän prosenttiyksikön pysyvää rahoitusjäämän kohentumista joko menoja tai tuloja sopeuttamalla.

SAK:n Eloranta tylyttää aktiivimallia keskustan lehdessä: ”Tätä ei kyetä ymmärtämään – muserrettu, syyllistetty ihminen on kauempana työllistymisestä”

23.1.2019 12:10

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee Suomenmaassa ja SAK:n sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan, että aktiivimalli pikemminkin ajaa työtöntä kauemmaksi työllisyydestä kuin auttaa häntä työllistymään.

Suomenmaa on pääministeripuolue keskustan pää-äänenkannattaja. Eloranta arvostelee, että työttömyys nähdään Suomessa nykyisin ”yksilön vikana”, ”eikä yhteiskunnan vastuuta ja roolia haluta tunnustaa”.

”Jostain verhojen takaa aina putkahtavat” – Komissaaritarjokas Heidi Hautalalta suora haaste Jutta Urpilaiselle

23.1.2019 11:22

Suomi saa Euroopan komissioon yhden komissaariin, mutta vihreistä tehtävään on tarjolla jo kaksi ehdokasta. Erikoiselta kuvio näyttää siksikin, että perinteisesti komissaarin paikka on suurten hallituspuolueiden kahden kauppa.

Vihreiden pitkäaikainen europarlamentaarikko ja komissaaritoiveistaan jo viime kesänä ilmoittanut Heidi Hautala perää muutosta komissaarin valintatapaan. Hänestä Suomen komissaarin pitäisi olla ehdolla myös europarlamenttivaaleissa.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Toimituksen poiminnat