tmalinen

EU suunnittelee käteismaksujen rajoittamista

Euroopan komissiolta on tullut huolestuttava ehdotus käteismaksujen rajoittamisesta. Vaikka kyseessä on vain alustava ehdotus, kertoo se, että aihe on korkealla komission prioriteettilistalla. Aloitteessa esitetään, että käteismaksuja rajoitettaisiin terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen taistelun vuoksi. Tämä on luonnollisesti kannatettava tavoite, mutta käteisen kieltäminen rajoittaisi yksilönvapautta sekä alistaisi eurooppalaisten rahankäytön Euroopan keskuspankin (EKP), valtioiden ja komission mielivallan alle.

Lähtökohtaisesti käteisen kieltäminen altistaisi yhteiskunnan rahoitusmarkkinahäiriöille. Olin Kreikassa kesä-heinäkuun vaihteessa vuonna 2015 todistamassa kuinka nopeasti digitaalinen maksujärjestelmä voi halvaantua. Kreikan hallituksen ja euroryhmän neuvottelujen ajauduttua kriisiin EKP rajoitti hätärahoituksen (ELA) tarjoamista kreikkalaisille pankeille 28. kesäkuuta. Koska Kreikasta oli käynnissä pääomapako muihin euromaihin, kreikkalaisia pankkeja uhkasi välitön maksukyvyttömyys. Tämän seurauksen Kreikkaan julistettiin ns. pankkivapaa, eli pankit pysyivät kiinni, ja Kreikan valtio otti käyttöön pääomanviennin rajoitukset. Kreikkalaisten päivittäinen käteisnostokiintiö asetettiin 50 euroon. Kaikki kolme mukanamme ollut luottokorttia lopettivat toimintansa kahden vuorokauden kuluessa. Kaupoissa, ravintoloissa ja huoltoasemille olleet kortinlukijat joko ”katosivat” tai lopettivat toimintansa samassa ajassa. Kreikan talous toisin sanoen siirtyi puhtaaseen käteistalouteen kahdessa päivässä. Kaikki sai alkunsa EKP:n päätöksestä, jota esim. taloustieteen professori Charles Wyplosz piti poliittisesti motivoituneena ja keskuspankin mandaatin törkeänä rikkomuksena.

Jotkut saattavat vähätellä pankkikriisien uhkaa ja ajatella, että käteismaksujen rajoittaminen ei haittaisi heitä, koska he maksavat jo muutenkin kaiken korteilla. Jos käteinen kiellettäisiin, valtio ja keskuspankit päättäisivät täysin siitä mitä rahoillemme ja talletuksillemme tapahtuisi. Keskuspankki voisi esim. vapaasti asettaa talletuksille negatiivisen, kuten vaikka -10 % koron. Pankkikriisin tai valtion kassakriisin uhatessa osa talletuksista voitaisiin takavarikoida pankkien ja/tai valtion talouden pelastamiseksi. Valtiolle ja luottokorttiyhtiöille avautuisi mahdollisuus (teknisesti) seurata jokaisen henkilön rahaliikennettä. Tämän estämiseksi voitaisiin tehdä laki, mutta se voitaisiin myöhemmin helposti muuttaa

Jotkut voivat myös ajatella, että käteiskielto ei haittaisi, koska rahat voisi siirtää muihin digitaalisiin valuuttoihin. Valtio voi kuitenkin helposti estää tämän. Komission aloitteessa todetaan, että jotta ”rikollisuuden torjuminen” onnistuisi, käteismaksukielto pitäisi ulottaa myös kryptovaluuttoihin, kuten Bitcoineihin. Valtio voisi esim. määrätä, että maksut tulee suorittaa yhtä ainoata, sen hallinnoimaa virtuaalivaluuttaa käyttäen ja, että palkat pitää maksaa pankkitileille. Jos käteistä rahaa ei olisi, tämä kaikki voitaisiin toteuttaa yksinkertaisilla lainmuutoksilla.

Käteinen raha onkin ennen kaikkea yksilönvapauden tae. Ilman sitä kansalaiset voidaan helposti alistaa valtion tai rahaviranomaisten, kuten keskuspankin, mielivallan alle. Sillä voisi myös olla arvaamattomia taloudellisia vaikutuksia. Pahimmassa, joskin epätodennäköisessä tilanteessa käteisen kieltäminen voi johtaa jopa totalitarismiin. Jostain syystä myös Intiassa toteutettu käteiskieltokokeilu on jäänyt länsimaisessa mediassa hyvin vähälle huomiolle. Sen tulokset ovat kuitenkin olleet musertavia. Käteiskielto on iskenyt pahiten köyhiin ja keskiluokkaan ja Intian talous vaikuttaa olevan syöksykierteessä.

Kaikki yllä esitetty on, Kreikan ja Intian esimerkkejä lukuun ottamatta, spekulaatiota. Euroopan komission ehdotus kuitenkin kertoo, että käteiskieltoja mietitään Euroopassakin jo tosissaan. Suomalaisten onkin syytä alkaa miettiä, mikä on heille tärkeintä: kaikkialle ulottuvan valtion tuoma näennäinen turvallisuus vai yksilönvapaus?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Käteisestä ei saa missään nimessä luopua. Seurauksena on kytkös nilkasta kettingillä pankkeihin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

jari ojala

Saatko palkkasi käteisenä ja käytkö maksamassa laskusi käteisellä ?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ilkka Varsio

Mitä tuolla mainitsemallasi asialla on tämän mahdollisen käteisen kiellon kanssa tekemistä? Asia täytyy nähdä laajemmassa kokonaisuudessa, josta Tuomaskin puhuu. Ilmeisesti et näe tässä ongelmia?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

Nähtävästi globalistit ja federalistit näkevät tämän eri tavalla, heille yksityisyys ja päätäntävalta omista asioistaan on lähinnä ongelma.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #6

Rikollisten takia on "pakko" toimia näin, sanotaan. Käsittääkseni pankit eivät ole olleet ensimmäisenä kitkemässä rahanpesua vaan he ovat olleet jopa osallisina. Roistojen takiako kaikkien on alistuttava valvontaan?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #5

jari ojala

No en minä laajempaa näkemystä haekkaan kuin jokapäiväisen rahankäytön. Valuutallakaan ei ole merkitystä. En ole pariin kolmeen vuoteen käyttänyt käteistä rahaa, enkä tunne olevani pankin armoilla. Päin vastoin. Maksujärjestelmien monipuolisuus on tehnyt maksuista yksinkertaista ja varmaa. Sydänmetön tietysti olen kun ei kerjäläiselle kolikkoa löydy eikä almuja kirkolle.

Eläke tulee pankkiin. Kaikki laskut ovat e-laskuja. Ostoksissa käytän pankkikorttia, luottokttia tai pre-paid korttia, johon on ladattu rahaa pienempiä ostoksia varten. Bussin tai raitsikan, parkkimaksun etc. maksan kännykällä tai matkakortilla tai P-kortilla.

Minusta varsin käytännöllistä ja helppoa. Kyllä käteistä saa käyttää, mutta sekin on nostettava maksua vastaan pankista jonottamalla tai kortilla OTTO automaatista.

Minä ymmärrän sen, että jossain kiripatimaassa tai basaarissa on hyvä olla käteistä, mutta se on asia erikseen.

Kaikki raha on kuitenkin faktisesti alkuperältään pankista. Yhä useampi yritys on luopumassa käteismaksusta mukaanlukien viranomaiset ja julkiset laitokset.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #18

Ilkka Varsio

Ei minulla ole mitään nykyistä maksujärjestelmien monipuolisuutta vastaan, en ole ajamassa käteistä rahaa ainoaksi maksuvälineeksi. Olen sitä vastaan, että käteinen poistetaan käytöstä. Tuomas toi hyvin esille noita mahdollisia ongelmia. Pankkien on hyvä olla varpaillaan kansalaisten mahdollisista pankkipaoista. Mikäli rahaa ei voisi nostaa, niin kansalaiset olisivat täysin pankkien/poliitikkojen talutusnuorasssa, ja sitä en halua.

Kaikki raha on velkaa, mutta en lähde nyt tässä asiassa tämän pitempiin selvityksiin. Se, että asiat ovat nyt hyvin, ei tarkoita, että muutosten jälkeenkin asiat olisivat hyvin. Tämä käteisen poisto on sellainen asia, jonka vuoksi olen valmis aika konkreettisiinkin vastatoimiin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kyseessä on niin merkittävä ja vakava asia, että jo pelkästään asian suunnittelun tulisi johtaa syytettyjen penkille. Tekosyitä esittämällä halutaan kansa kuuliaiseksi rahalla pakottamalla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olen täysin samaa mieltä, jo asian suunnittelu tulisi johtaa välittömiin virkaeroihin ja syytetoimiin. Kreikan ja Intian tilanteet kertovat että vastaava toiminta euroopan laajuisesti, johtaa valtavaan kriisiin. Tosin sitä tällä käteisen kieltämisellä varmaan ajetaan takaakin, koska kriisien järjestämisellä pyritään aina johonkin.

Kun käteinen kielletään, olemme täydellisen totalitarian vallassa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei jatkoon. Käteisen poistamisen jälkeen käyttöön tulevat samana päivänä vaihtoehtoiset rahayksiköt, kuten halkomotti, dollari, viunalitra, lautakasa, kultaunssi, miestyötunti tai melkein mikä tahansa. Se tietysti johtaa melko voimakkaaseen harmaan talouden lisääntymiseen.
Positiivinen seikka olisi se, että ainakin osalla noista rahayksiköistä on oikeasti jotain rahan arvon takeena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lukaisin vain pikapuolin tuon linkin ja käsittääkseni siinä tuumaillaan yli 10.000 euron käteismaksujen rajoittamista. Kyse ei siis EU:ssa ole käteisen poistamisesta alkuunkaan. Kuten on ymmärrettävää, koska valtaosassa mannermaan valtioita käteinen on main stream kaikissa kaupoissa edelleenkin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Todennäköisesti suuremmissa summissa sitten turvautuvat nopeatahtiseen osamaksuun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voi olla, tiedä häntä.

Pukkasin kommenttini lähinnä tuomaan suhteellisuuden tajua tähän asiaan.

Suomessa ja Ruotsissa, joissa käteinen alkaa olla yhä harvinaisempi maksutapa, on oikeasti suunniteltu käteisestä luopumista, mikä on järkyttävä ajatus monestakin syystä. Siksi ilmeisesti tällainen EU:nkin varsin pieni askel käteisen rajoittamiseen suurissa diileissä aiheuttaa suomalaisissa tyrmistyneen reaktion, vaikka moinen ukaasi ei itse asiassa meihin vaikuttaisi pätkääkään. Kuka täällä jotain yli 10.000 euron ostosta maksaa käteisellä?

Saksassa, Euroopan talousmahtivaltiossa, ei monelle taksikuskillekaan voi maksaa kortilla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #11

Miksi koit, että tähän tarvitsisi tuoda suhteellisuudentajua? Minusta tämä Malisen kirjoitus oli hyvin asiallinen ja suhteellisuudentajuinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Koin sen siksi, että kun EU:ta kritisoidaan usein erilaisista direktiiveistä, joita meille väen väkisin tuputetaan, niin tässä tapauksessa Suomessa on jo aiemmin tehty vakavassa mielessä ehdotus käteisen rahan poistamisesta kokonaan ja EU on tuossa mietinnössään pohtimassa ainoastaan merkittävien käteissummien kohdalla rajoituksia.

Koska tällaisissa asioissa on todennäköistä, että euroalueella noudatetaan yhtenäistä käytäntöä ja lainsäädäntöä, niin mainittu hahmotelma korkeintaan torppaa suomalaisten oman liian innostuksen käteisen rajoittamiseksi. Tässäkin ketjussa on jo nähtävissä kommentteja, joiden viesti vähintäänkin rivien välistä on luokkaa "taas se Bryssel meitä on kiusaamassa".

Mainittakoon kuitenkin, etten kannata moisia rajoituksia lainkaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #44

Jaa, no, nyt ymmärrän kommenttisi. Minä en edes tajunnut "pelätä" tässä mitään EU kritiikkiä. Totta on, että EU lienee käteisen suhteen hieman armollisempi kuin mitä vaikkapa Suomi itsenäisenä valtiona olisi, mutta on tuo EU:nkin esitys askel väärään suuntaan.

Selvää on, että millä tahansa valtiolla on houkutus yrittää kieltää käteistä, koska -- kuten tässä artikkelissakin todetaan -- se antaisi valtiolle rajattoman vallan kansalaisten rahoihin.

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen

Lähtökohtaisesti kyse on siitä, mihin valittu tie johtaisi. Rajoitukset minkä tahansa suuruisiin käteismaksuihin voitaisiin pikku hiljaa ulottaa myös yhä pienimpiin summiin. Ehdotuksessa myös hahmotellaan käteisen saatavuuden (eli setelikoon) rajoittamista. Näillä kaikilla on kuitenkin sama tarkoitus, eli pyrkiä, eroon käteisestä, vaikkakin pienin askelin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pointti on kuitenkin siinä, että EU:sta pitää tässä mielessä olla vähemmän huolissaan kuin suomalaisten omista vastaavista kaavailuista, jotka menevät paaaljon pitemmälle. EU-alueen todellisuuden ymmärtäen, aina Romaniaa ja Unkaria myöten, käteisen poistaminen on äärimmäisen etäinen ajatus. Ja kuten jo totesin, sitä se on myös Saksassa.

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen Vastaus kommenttiin #14

Käteisrajoituksien olisi pitänyt olla mitä etäisin ajatus Intiassa, kunnes sitten ei yhtäkkiä ollutkaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eli olisivat kieltämässä 500 euron setelit ja siirtymässä 200 euroon. Silloin asiakirjasalkkuun mahtuisi enää 2 miljoonaa 5 miljoonan sijasta. Jos jollakin on tuollaisia logistisia ongelmia, hänellä on todennäköisesti myös varaa ostaa lätkäkassi tai jopa pakettiauto. Tai mistäpä sitä tietää.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Malinen nostaa esiin tärkeitä pointteja.

Kun tässä trump-kohkaamisessa kaikki tuntuu menevän sekaisin, niin korjaan yhden.

Julkisuudessa väitetään, että länsimaisen liberaalidemokratian tunnusmerkki on vapaa maahanpääsy. Ei ole - tämä on virheellinen käsitys. Sen sijaan vapaa maasta p o i s pääsy on ehdoton edellytys - jaloilla äänestäminen siis. Tähän kuuluu myös se, että voi viedä omaisuutensa mukanaan. Siihen tarvitaan rahaa, mieluummin käteistä. Jos ei luota siihenkään niin sitten kultaa.

Eli käteiskielto viime kädessä on ehdottomasti länsimaisen liberaalidemokratian vastainen.

Käteiskielto mahdollistaa myös valtion/keskuspankin harjoittman rajoittamattoman rahanarvon tuhoamisen. Malisen mainitsemalla negatiivisilla koroilla ja/tai kvantitatiivisella rahamääränlisäyksellä. EIkä kansalainen voi tehdä yhtään mitään likvidien varojensa arvon suojaamiseksi.

Malisen mainitseman Kreikan esimerkin lsäksi kannattaa muistaa Kyproksen tapaus muutama vuosi sitten, Kun viranomaiset päättivät yön-yli maksattaa pankkien tappiot tallettajilla, he vain totesivat että seuraavan aaamuna talletukset on konfiskoitu/pienennetty. Eikä kansalainen/tallettaja voinut tehdä mitään.

Käteiskiellosssa on siis kysymys erittäin vaarallisesta - mutta tietoisesta - politiikasta.

Politiikasta, joka Suomessakin on jonkinlaisena tavoitteena ja Ruotsissa taitaa olla kirjattu aivan virallisestkin hallituksen politiikan tavoitteeksi.

Tässä asiassa on pysyttävä hereillä!

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Nyt olemme sen äärellä, että otetaan ensimmäisiä konkreettisia askeleita rahattomaan yhteiskuntaan. Se on ennustettuna Ilmestyskirjassa, että vain se, jolla on hetu (henkilötunnus) kädessä tai otsassa voi ostaa ja myydä. Joku tietysti ajattelee, että se on täysin uskon asia, kun joku uskoo Ilmestyskirjan ennustuksiin. Niin onkin. Mutta jos uskot, että setelirahalla tai pankin tietokoneissa olevilla biteillä on joko todellinen arvo, niin sekin on jo tänä päivänä täysin uskon asia - tosin vähän erilaisen uskon asia. Nykyinen rahajärjestelmä lepää vakaasti tyhjän päällä, koska pankit ovat luoneet tyhjästä rahan. Sillä ei ole oikeasti katetta, koska pankeilla ei ole käytännössä ollut pitkään aikaan omavaraisuusvaadetta.

En tiedä, mihin kaikkeen Esko Seppänen uskoo, mutta hän on sitä mieltä, että nykyinen raha on höttörahaa, jolla on vain mielikuvitusarvo. Olen samaa mieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvinpä tuo höttöraha vain edelleen motivoi bisnestä ja työtä tekemään. Ja kovasti sen puute edelleen kirpaisee, jos vaikka sähköyhtiö uhkaa katkaista virran talosta maksamattomien laskujen vuoksi.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Toimii niin kauan kuin toimii, mutta "end is near" eli loppu häämöttää. Loppuhan tulee kerralla ja varottamatta eikä vähitellen.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Ei me rahattomaan yhteiskuntaan olla menossa.

Riippuen rahan määritelmästä, rahan (valitun määritelmän mukainen/mukaiset) tarve ei mihinkään häviä.

Raha kyllä muuttaa muotoaan.

Siinä kommentoija on kyllä oikeassa, että nykyinen ¨fiat/paperiraha-järjestelmä (paperiraha ei konkreettisessa vaan siinä mielessä ettei rahalla ole mitään vakuusperustaa) vetelee viimeisiään.

Rahajärjestelmä, joka ei pysy pystyssä ilman jatkuvaa velan (velkarahan) kasvattamista, jossain vaiheessa sortuu.

Ei kannata unohtaa - kaikki velka ei ole rahaa, mutta kaikki raha on velkaa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kreikan tapauksessa vedettiin matto alta kyllä huolella:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199513-a...

Mutta muuten pidän huolta käteisestä rahasta luopumisesta liioiteltuna, kansalaiset etsivät kuitenkin jonkun muun arvon säilyttäjän jos köpelösti käy, ja jos köpelösti käy, ei käteinenkään arvoaan säilytä.

Aiheesta lisää:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211730-5...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Miten aiot maksaa veroja kansalaisten keksimillä rahoilla?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Siinä vaiheessa kun siirrymme kansalaisten keksimiin rahoihin, veronmaksu lienee pienin murheistamme?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #25

Kansalaisten keksimät rahat tarkoittavat samaa kuin vaihdantatalous. Mittayksikköjä on silloin monta. Tuohan ei tule toimimaan, joten kyllä se valtio sieltä päätään nostaa veroineen ja voimankäyttöoikeuksineen.

Vapauden pitää lähteä kansalaisista ja heidän tarpeistaan eikä suinkaan pankkiirien käyttämästä mielivallasta. Käteisen rahan poistaminen lisää rahoitussektorin valtaa ja poistaa sitä kansalaisilta. Väitän jopa niin, että jo nykyisin tuo rahoitussektori on ottanut liikaa valtaa demokraattisilta kanavilta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #28

Tarkoitin siis, että kun vaihdantatalouteen siirrytään, niin kukin viljelkööt omat nauriksensa, eli melkoisessa kriisissä ollaan.

Nykyinen rahoitussektori nimenomaan on ottanut liikaa valtaa, mutta sillä, että onko meillä käteistä vai ei ei ole suurta merkitystä - rahat voidaan aina devalvoida arvottomaksi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #30

Valtion horjuminen ei johda mihinkään heimokulttuuriin takaisin. Tyhjiön täyttää aina joku. Tuon jonkun tavoite on saada toimiva raha käyttöön, jolla se voi pakottaa kansalaiset alamaisuuteensa. Tavoite ei ole tehdä rahasta arvotonta vaan koneiston toimiva osa. Mikäli tässä pelissä käteinen poistuu, niin kyllä kaikki narut ovat järjestelmän käsissä. Digimerkinnät koneella toimivat kellokorttina työskentelylle ja vapaus on poissa. Mitä jää jäljelle kun vapaus on poissa?

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Suomessakaan et voi tällä hetkellä laittaa toisen tilille rahaa, jollei sinulla ole samassa pankissa tiliä. Ja omalle tilillekkin jos laittaa 1000e, tulee pankista kutsu selvittämään asia paikan päälle konttoriin.

Siitä huolimatta harmaa ja rikollinen raha pyörii samaan tahtiin kuin ennenkin.

En oikein ymmärrä miten virkamiehet luulee näillä jutuilla jotain estävän. Ilmeisesti ongelma on taas kerran siinä, että virkamiehet pitää kansaa ja tässä tapauksessa rikollisia idiootteina.

Kuitenkin rahan tarpeessa olevia bulvaaneja löytyy puistojen penkeiltä kasapäin.

Mutta kun useammat virkamiehet ei ole koskaan ollut kontakteissa ruohonjuuritason taaplaajiin, niin eipä ne näistä järjestelmistä mitään ymmärrä.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Olen samaa mieltä kuin blogisti.

En kuitenkaan pidä teknisiä syitä tärkeimpinä, kun pohditaan käteisen asemaa.

Paljon tärkeämpää on, että käteisen käytön rajoittaminen siirtäisi rahana olevan varallisuuden käytännössä pankkien täydelliseen kontrolliin; tuloksena esimerkiksi mahdollisuus periä negatiivista korkoa.

Ongelmana on jo nykyisinkin, että asiakkaat eivät saa rahojaan pankkeihin sisään eivätkä niistä ulos.

Käsittelin asiaa kaikenkattavasti tuossa:

http://hankamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220852-k...

Tekstini on jatkuvasti ajankohtaisempi, ja sitä saa edelleenkin kommentoida.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tämä Länsi-Kremlin politbyroon ehdotus ei ole ainoastaan vaarallinen, vaan hengenvaarallinen, ja osoittaa etteivät pankkiirit ole oppineet historiasta yhtään mitään muuta, kuin hivuttavan ujuttamisen taktiikan brutaalimpien pakkokeinojen sijaan. Seuraukset ovat kyllä brutaaleja.

Intian käteiskielto nimittäin tulee poikimaan globaaliksi leviävän nälänhädän ainakin köyhempien keskuuteen. Koko maan väestöstä 30 % ei ole koskaan edes omistanut pankkitiliä, eikä sinne olisi maatalousvaltaisessa taloudessa ollut paljoa laittaakaan. Nyt vietiin yhdessä yössä 85 % kaikesta käteisvarannosta pois kierrosta ja kädessä on vain arvotonta paperia, millä ei siemeniä ja viljelytarvikkeita ostella seuraavaan satokauteen.

Miettikää nyt ihan vaikka pahuuttanne, jos 1,2 miljardin ihmisen elintarviketuotannosta nipistetään vuodessa vaikka 30-50 %, millaiset globaalit seuraukset sillä olisi.

Korvaavia vaihdantamenetelmiä tietenkin tulee tilalle, mutta juuri alkutuotantoon tuolla on pahimmat vaikutukset. 1930-luvun lamakaudella USAan muodostui jopa yli miljoonan ihmisen vaihdantajärjestelmiä, eikä pankkeja käytetty lainkaan. Ei tulla käyttämään nytkään, vaan fiksuimmat ovat jo kehittämässä täyttä vauhtia omia järjestelmiään. Ne eivät kytkeydy mihinkään verkko-protokollaan, joten valtio tai pankit eivät pysty tekemään mitään.

Sitten kun katsoo näiden pankkiirien track recordia, niin voi reppanoita, millaisilla verukkeilla yrittävät toimiaan perustella. Joka äijällä on veroparatiisissa kasapäin omaisuutta ja jokainen suurempi pankki on isoimmat massit haalinut petoksilla, manipuloinnilla ja kirjanpitoväärennöksillä. Lisäksi niiden kautta kulkee hallitus- ja NGO-lähteiden välillä rahaa yksityisille sotakonsulttifirmoille ja sitä kautta terrorismiin sekä huumekauppaan miljardeittain.

Ainoa mitä tuollaisella esityksellä kerjää, on moisen ajatuskoneiston erottaminen muusta vartalosta Ranskan vallankumouksen tapaan. Mitään rääpyä ei ole, kun edellisestä finanssikriisistä ei ketään pankkiireista lähetetty lusimaan, eikä sen jälkeisistäkään petoksista kuin joku säälittävä sijaiskärsijä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ongelman ydin on siinä, että vuoden 2008 pankkikriisistä ei opittu mitään eikä tehty mitään. Milloin tahansa olemme saman edessä, ja silloin se on menoa.

Oskari Pettersson

Se on hieno asia että toiset tulevat toimeen ilman käteistä rahaa. Mutta minä en. Kerran pankki antoi minulle opetuksen tekstiviestin muodossa ulkomailla. Ilmoitti että pankkikorttisi on kuoletettu skimmausepäilyn vuoksi, Eipä ollut käteistä kuin reilu kymppi ja kolikoita. Mutta loppu loman olinkin selvinpäin ja viimeisenä päivänä olikin jo pirunkova nälkä.

Hannu Rautomäki

Haluaako komissio pysäyttää koko Euroopan altistamalla sen sähköisien pankkijärjestelmien häiriöille ja mahdolliselle romahdukselle ?
Komission luottamus tietotekniikkaan on naivi ja vaarallinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siis vielä kerran: mietinnössä tuumaillaan yli 10.000 euron käteismaksujen rajoittamista tai syynaamista. Siinä kaikki.

Suomessa itsessään on arvovaltaisilta tahoilta sen sijaan ehdotettu käteisestä luopumista kokonaan. Turha tässä on alkaa EU:n vuoksi taas kerran parkua.

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen

Jos luet koko ehdotuksen, niin huomaat, että jatkotoimia on myös mietitty. Tämä ei ole yksittäinen ehdotus, vaan kertoo linjasta johon halutaan siirtyä ja se on käteisettömyys. On myös täysin eri asia, että yksittäiset kansanedustajat tai muut toimijat kommentoivat käteiskieltoa kun se, että Euroopoan ylin lainsäädäntöelin julkaisee alustavan ehdotuksen ja ilmoittaa selvittävänsä asiaa. Tätä voi siinä mielessä verrata hallituksemme ilmoittamaan selvitykseen. Suomessa ei vain tahdota ymmärtää komission lainsäädäntöprosessin etenemistä ja siksi monet asiat tulevat meille yllätyksenä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juha Kuikka, en tiedä viittaako käyttämäsi nimimerkki jurigagarin siihen, että olisit suuri Neuvostoliiton aatteiden ja rakenteiden kannattaja, mutta ainakin olet puolustellut juuri valtion ja keskusjohdon suurta roolia talouden ohjailussa, valvonnan ja kontrollin lisäämisessä ja demokratian rajoittamisessa.

Minä en näe siinä mitään eroa, tulevatko määräykset Kremlistä vai Brysselistä, vaan sosialismi on sosialismia aina ja kaikkialla. Ymmärrän kyllä sen kannattajia, koska systeemin huipulla ja sen tuntumassa hääriville homma on äärimmäisen tuottoisaa. Suurimmalle osalle ei. Kirjoitin siitä hiljattain kansalainen.fi sivustolla.

Tällaisella hitaasti hivuttavalla prosessilla vain yritetään luoda illuusio siitä, että meillä olisi vielä jäljellä markkinataloutta tai demokratiaa, mutta EU on jo lähes Neukkulan veroinen irvikuva kumpaisestakin.

No, Neuvostoliitolle kävi niinkuin kävi, vaikka johto hallitsi sitä väkivaltaisin menetelmin loppuun saakka. Länsimaissa Brexit ja Trump nousivat juuri siksi, että ihmiset ovat saamassa sosialismista tarpeekseen. EU-johtorakenteissa nämä signaalit ovat ainoastaan merkki siitä, että heidän on puolustettava sosialismiaan entistä kovemmin keinoin, jotta heidän henkilökohtaiset etunsa tai peräti henkensä ei vaarantuisi.

Tietenkin sosialismi 2.2 kaatuu siinä missä naapurin yksipisteysikin, koska koko systeemi on rakennettu kuten Windows, eikä mätä alusta korjaannu kasaamalla bugeja bugien päälle. Määräävän markkina-aseman väärinkäyttö tulee aina lopulta tiensä päähän, vaikka se olisi kasannut kuinka raskaan lainsäädännöllisen viidakon omaksi suojakseen.

Mistään muustahan tässä ei ole kyse kuin eliitin saavutettujen etujen suojaamisesta. Edellinen suuri käyttöjärjestelmäuudistus lännessä alkoi 1929 buuttauksesta ja nyt on tulossa vielä suurempi buuttaus.

Ainakin minä olen jo suojannut itseni mahdollisimman hyvin ja pyrin auttamaan siihen halukkaita kanssaeläjiäni kaikin mahdollisin tavoin valmistautumaan siihen mitä tuleman pitää. Tässä on nyt enää aikataulu avoin, mutta kokonaisuudessaan Suomi kohtaa tilanteen aika lailla housut kintuissa, ellei kabinettien kätköissä tapahdu sellaista, mistä emme ole tietoisia.

Taustalla väijyy kuitenkin suuri huoli siitä, että tässäkin tapauksessa lääkkeeksi tullaan tarjoamaan vielä enemmän sosialismia ja vielä keskitetympää globaalia valtarakennetta, mihin talouden kriisiytyminen antaisi lisäverukkeita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

"ainakin olet puolustellut juuri valtion ja keskusjohdon suurta roolia talouden ohjailussa, valvonnan ja kontrollin lisäämisessä ja demokratian rajoittamisessa."

Milloin olen sellaista tehnyt?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #43

Ainakin minun blogeissani esittämistäsi kommenteista sellainen sanoma on välittynyt lähes poikkeuksetta. En tiedä, oletko itse pannut merkille, vai emmekö muuten ymmärrä toistemme tapaa kommunikoida.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

Kyllä minä edelleen konkreettista esimerkkiä jostain lausumastani peräänkuulutan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #48

Tuolla ylempänä olevassa kommentissasi puolustelit kymppitonniin jäävää rajoitusta, vaikka kuka tahansa voi pankin tiskillä tarkistaa, että ehdot ovat jo nyt käytännössä tuota tiukemmat ainakin tavan tallaajalle. Onkin merkille pantavaa, että hyvin monet komission aloitteet ovat käytännössä paljon rajumpia, mitä komissio itse antaa ymmärtää. Pankit ovat kaiken datan suhteen etuoikeusasemassa ja niiden toiminnasta voi päätellä hyvin pitkälle tulevia linjauksia.

Kyse on, kuten Malinen yritti kertoa, siitä, että pirulle ei pidä edes vilauttaa pikkusormea, koska sen jälkeen on kättään lyhyempi ulottuvuus.

Vaikka yksittäiset toimet ovat näennäisen vaarattomia, on tarkasteltava pidemmän aikavälin jatkumoa ja se näyttää suoraan sanoen helvetin pahalta. Et ehkä näe tätä keskittyessäsi enemmänkin yksityiskohtiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #49

"Puolustelin" sitä vain ja ainoastaan verrattuna Suomessa tehtyyn aloitteeseen käteisen kokonaan poistamisesta. Jos kahdesta pitää valita, niin kannatan tuota EU:n esitystä.

Muutoin vastustan myös sitä.

Joten tuo esimerkki ei mene läpi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

On täysin selvää, että käteisettömyys ei poista rikollisuutta ja kieroilua. Menetelmät muuttuvat ja niin kauan kun pankitkin ovat pelissä mukana, keinoja kyllä keksitään. Todellinen tarkoitus on kansalaisten valvonta ja heidän vaikutusvaltansa pienentäminen. Jokainen voi miettiä, että miksiköhän näin halutaan menetellä?

http://www.talouselama.fi/uutiset/saksalaispankki-...

Samy Arling

käteismaksuja rajoitettaisiin terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen taistelun vuoksi", ongelmaa voitaisiin purkaan järkevämmin, lopetetaan EU ja sen eliitti,syytteeseen vallan anastamisesta valheellisilla lupauksilla ja suunnitelmilla, sekä vastuullisia kahteen suureen kansanmurhaan (Välimereen hukuttaneet tuottamuksellisesti ilmeisesti yli 20000 lasta,naista halutessaan ja miestä sekä toiminut aloitteellisena osapuolena "Ukrainan"kriisissä jossa uhreja arvioitu yli 20000 ).EU:n rikosluettelo laajenee varmasti pitkäksi kun asioita alkaa selvitä,loputon vallan hamuaminen ei ole uutta maailmanhistoriassa, kunnes se yleensä loppuu nopeammin kun kukaan osaa ennustaa (Tsinniskaani, Mongoolit, NL, Hitler, Rooma....)Käteisen poisto tai vähentäminenkin on suoraan vallan anastamista lisää kansoilta, nyt alkaa riittämään !
Suomen ei tulisi olla hetkeäkään enempää mukana Unionissa jonka toiminta on ryöstämistä, murhaamista,vapauden riistoa, talouden alasajoa,valehtelua ja valloittamista, toisaalta mahtipontista tuhlaamista ja saastuttamista.Olisi todella vaarallista vähentää käteisen osuutta tässä tilanteessa!

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Miksi tämmöinen suunta yleensä. Kansalaisiin ei enää luoteta. Kansa äänestää väärin jos on demokratia. Kansa ei osaa käyttää rahaa, pahimmassa tapauksessa alkaa siirtää maasta pois. Terrrorismi. Paha sana Islamistinen terrorismi. Tätä ei sanota koska se ei ole poliittisesti korrektia. Jos maa alkaa kaatua niin kansaliset alkavat nostaa rahaa seteleinä kuten taaloina ja maasta pois. Italian kaatumista euromaat eivät enää kestäisi. No taalan lisäksi kyllä ruplat myös kelpaavat ja kurssi on vahvistuva. Kiinan valuutta myös kovaa valuuttaa kauan.

Ratkaisu että aletaan kontrolloida rahan käyttöä. Lopputulos ilm. 13, että vain se voi ostaa ja myydä jolla on siru ranteessa. Intialaisetkin on huomioitu jo 2000 vuotta sitten, sillä siru voi olla otsassa.

Sitä toivon että joillekin systeemiä vastustaville jätetään turva-alueita. Vanhan Testamentin aikaa oli turva-kaupunkeja jonne voitiin paeta. Missä on sinun turva-alueesi. Hyvä olla vanha maalaistalo tai mökki jossakin jossa pärjäät ilman sähköä.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Käteisen kielto vie kansalta mahdolllisuuden protestoida hallituksen äärimmäistä raha- ja talouspolitiikkaa vastaan. Harmaan talouden torjunta on tekosyy. Siihen on nytkin keinot, jos niitä haluttaisiin käyttää. Tavoite on kansan totaalinen kontrolli, jotta talouden mahdolliset uudelleen järjestelyt voidaan tehdä ilman pelkoa kansan kapinasta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Käteinen on king, bitit tileillä eivät ole oikeaa rahaa, ei tule koskaan olemaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kannattaa muistaa, että käteiseltäkin voidaan viedä arvo yhdessä yössä, kuten Intiassa tapahtui. Täälläkin viissatasista on tulossa vessapaperia, eivätkä ne nytkään käy maksuvälineenä juuri missään.

Ainoa suojattu protokolla on kaikista verkoista irti oleva kirjanpito, missä kunkin suoritteet arvotetaan yhteisesti päätetyissä maksuyksiköissä, olkoon ne nimetty miten tahansa. Bitcoin ei tätä määritelmää täytä, eikä tosiaan myöskään keskuspankin liikkeeseen laskema valuutta, jonka arvoa se voisi manipuloida mielivaltaisesti tämän pöljän aloitteen nojalla.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Intian rahanleikkauksesta voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta tartun vain yhteen asiaan kommntissasi.

Koska on totta, että käteisenkin arvo voidaan viedä 'yhdessä yössä' on tietysti tärkeää muistaa, että sen käteisen on syytä olla vapaasti vaihdettava valuutta.

Eli kun rahan arvoon alkaa kohditua paineita, spekulaatiota, tai muunlaista epäilyä - niin vaihda ne dollareiksi tai sveitsin frangeiksi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #55

Frangi on hyvä ja ruplahan oli viime vuoden fiat-valuuttojen ykkönen. Dollariin en arvaisi kajota juuri nyt, mutta jokainen oman fiiliksensä pohjalta. Itse en harrasta valuuttaspekulointia, eikä tätä pidä kenenkään ohjeena ottaa, kunhan totesin.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #56

juu, ei mennä spekulaatioon tässä.

Mutta pidetään mielessä, että silloin kun on hätä niin sveitsin frangi on ollut ja on hyvä turva.

Enemmän tai vähemmän US-dollarilla on ollut sama asema, mutta siitä voi tänä päivänä olla toistakin mieltä. Aasialaiset eivät ole ja tilanteiden kiristyessä kannattaa pitää mielessä että niin kiinalaiset, korealaiset, intialaiset kuin taiwanilaiset luottavat perinteisesti 'greenback'iin'.

Unohtamatta sitä, että niin Kiinassa kuin Intiassakin kullan kysyntään aina liittyy tämä varojen suojaus elementti.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Käteisen poisto on selkeästi tulossa ja uskon ettei meillä ole käteisrahaa enää käytössä 2021. Käteisen poisto on vain välivaihe siirryttäessä ihmisten sirutukseen. Sirutus johtaa heti ja lähes välittömästi Raamatun ilmoittamaan Pedon Merkki järjestelmään jossa ei saa ostaa eikä myydä ellei ota merkkiä joko oikeaan käteensä tai otsaansa.
Pedon Merkkiä ei saa missään nimessä ottaa, sillä se on peruuttamaton teko Jumalan silmissä ja johtaa iankaikkiseen kadotukseen eli helvettiin. Pedon Merkki ilmaisee jollain lailla maailman tulevan superhallitsijan persoonaa. Raamattu ilmoittaa "epäpyhästä kolminaisuudesta" Peto, Väärä profeetta ja Antkristus. Se keitä nämä ovat, on tällä hetkellä arvoitus - joskin Paavi mitä suurimmalla todennäköisyydellä on väärä profeetta. Älä siis ikinä ota sirua tai mitään merkkiä itseesi!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä yhteydessä on usein viitattu Intiaan. Ei siellä ole käteistä poistettu, vaan lakkautettiin suurimmat setelit. Esimerkiksi Kiinassakin, jossa pääosin käytetään edelleen käteistä suurien massojen keskuudessa, 100 juanin seteli (n. 10€) on suurin seteli nimellisarvoltaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nuo poistetut setelit vastasivat nimellisarvoltaan 85 % kaikista kierrossa olevista seteleistä, eli ei kaikkea, mutta hyvin merkittävää osuutta. Ongelmia kasvatti se, että korvaavaa piensetelistöä ei ollut mitään valmiutta jakaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole ollut paikan päällä havainnoimassa, mutta Intian keskuspankin tiedotteen mukaan kaikki paniikki rahauudistuksen yhteydessä on ollut turhaa, sillä se vakuutti, että käteisseteleitä riittää tarpeeksi. Voi olla, että se ei aivan pitänytkään paikkaansa, ehkä tiedät paremmin.

Mutta tämä ei kuitenkaan ole kovin oleellinen aihe tässä yhteydessä.

Juuso Hämäläinen

Käteisen poistaminen on suuri askel kohti totalitääristä ihmisten hallintaa. Onneksi vaihdantaan voidaan kehittää muita maksuvälineitä. Kyttäykseen ei tarvitse alistua.

Toimituksen poiminnat