tmalinen

Tulonsiirtounioni tulee - oletko valmis?

Viime viikkoina on esitetty kaksi merkittävää puheenvuoroa euroalueen tulevaisuudesta, mitkä suomalainen lehdistö on ohittanut lähes täysin. Ensimmäinen oli Saksan varakanslerin, SDP:n puheenjohtajan Sigmar Gabrielin haastattelu Der Spiegel -lehdessä ja toinen Ranskan presidenttiehdokkaan, Emmanuel Macronin Humboldtin yliopistossa pitämä puhe. Näistä tekee merkittävät se, että kyseiset herrat saattavat nousta maidensa johtoon tämän vuoden aikana. Mitä he sitten ehdottivat?

Sigmar Gabriel totesi haastattelussaan, että vaikka tulonsiirrot euron kriisimaille ovat poliittisesti äärimmäisen epäsuosittuja, Saksa hyötyy EU:sta niin paljon, että ”lastenlapsemme kiroaisivat meidät, jos antaisimme sen hajota”. Emmanuel Macron totesi, että euro on heikko Saksan markka, joka ei tällä hetkellä toimi kuin Saksan eduksi. Sen korjaaminen vaatii euromaiden yhteistä budjettia, josta rahoitettaisiin alueen investointeja sekä autettaisiin taloudellisesti heikossa asemassa olevia jäsenmaita. Kumpikin siis ehdottaa tulonsiirtoja euroalueen menestyvistä maista taantumasta (tai lamasta) kärsiviin jäsenmaihin. Macron sanoo asian suoraan ja ehdottaa nk. suhdannetasausrahastoa, kun taas Gabriel ei vielä ota kantaa varsinaiseen mekanismiin.

Niin kutsuttu juhlapuheversio suhdannetasausrahastosta ja tulonsiirroista menee / tulee menemään jotakuinkin näin: tietyt euromaat kärsivät hetkellisistä ja ohimenevistä taloudellisista shokeista, joita meidän täytyy yhdessä lievittää euroalueen säilymisen, maanosan vakauden, inhimillisen kärsimyksen vähentämisen, jne., takia. Nämä ovat tietenkin kannatettavia tavoitteita, mutta käytäntö on osoittanut, että kilpailukykyeroista kärsivissä valuuttaliitoissa, kuten euroalueella, tulonsiirroista tulee pysyviä (ks. Heikki Koskenkylän, Peter Nybergin ja allekirjoittaneen Huffington Postissa julkaisema kirjoitus). Näin on tapahtunut kaikissa valuuttaunioneissa, jotka eivät ole hajonneet, ja niin tulisi käymään myös euroalueella.

Tälle kaikelle on tietenkin olemassa vaihtoehtoa. Palataan kansalliseen talousvastuuseen ja luodaan mekanismi ja käytännöt euroalueesta eroamiselle. Jokainen voi kysyä itseltään, kuinka todennäköiseltä tämä nykykehityksen valossa vaikuttaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joko tulonsiirtounioni tai rahaliiton hajoaminen - näistä kahdesta käy siis valinta. Tulonsiirtounionin syntyminen on tuskin ajankohtaista vielä tällä vuosisadalla niin monin tavoin heterogeenisessa ja ongelmien ryvettämässä Euroopassa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olemme koonneet laajaa yrittäjätyöryhmää siltä varalta, että Suomen euroerosta ei ala näkyä minkäänlaisia merkkejä. Tarkoitus on luoda verkosto, joka auttaa suomalaisia PK-yrityksiä siirtämään toimintansa kokonaan Euroopan kehittyville alueille ja tuo skenaario puhuisi sen puolesta, että toimia on syytä nopeuttaa. Suunnitteilla on erilaisia projekteja, joiden toteuttamiseen Suomessa ei ole näillä näkymin edellytyksiä.

Sieltä käsin on hyvä myös kilpailla nurin euro-Suomen yritykset, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä alempaa kustannustasoa vastaan. On siitä toki se hyöty Suomessakin, että saa tilaamansa työn ja tuotteet halvemmalla, eikä laadusta tarvitse tinkiä.

Toki Suomi toipuisi tällaisestakin shokista 20-30 vuodessa jotenkin jaloilleen. Ehkä sitten on tulkintakysymys, onko tuo hetkellistä ja ohimenevää.

Eduskuntapuolueet tuntuvat järjestään olevan yhteisvastuun kannalla, joten poliittisen kentän pitäisi tehdä täyskäännös euroeron mahdollistamiseksi. Taitaa olla tällä hetkellä yksin Väyrysen varassa. Se ei taida riittää, vaikka mies saataisiin europarlamentista takaisin kotimaan politiikkaan?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

HYVÄ KIRJOITUS kuten Hesarissakin 17.12.2016. Mitä Italian kriisitilanne merkitsee EMU:lle ja eurolle? Entä jos muitakin maita tulee EKP:n ja IMF:n pelastettavaksi? Kuinka käy EMU:n ja EU:n?

Kannatat siis euroeroa?

TÄSSÄ linkkejä samasta asiasta lisäkommentteineenkin:

1) Onko EKP:n tehtävä valvoa, ettei yksikään euromaa eroa EMU:sta? Miten eurosta erotaan?
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000087743...

2) Mitkä ovat Euroopan ja Suomen kohtalonkysymykset?
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229221-...

3) Sigmar Gabriel: EU:n hajoaminen mahdollista - syynä Saksan oma talouskuri
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

4) Miksi euro epäonnistuu ja EMU hajoaa?
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228760-...

5) EKP ja Kreikka itse voivat päättää Grexitistä -ei muut euromaat:
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228338-...

6) Suomen ero EU:sta tapahtuisi Lissabonin sopimuksen määrittelemällä tavalla ja vakaasti
http://ipu.fi/suomen-ero-eusta-tapahtuisi-lissabon...

7) BREXIT viimeistään 2017 maaliskuun lopussa:
http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-virall...

8) Tulisiko EU-komission juopon pomon Jean-Claude Junckerin ero? Komission arvovalta on mennyttä.
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228826-...

9) Onko Brexit EU:n lopun alkua? Vesa Kanniainen: Brexit merkitsee EU:n epäonnistumista - Junckerin tulisi erota.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219306-...

http://vesakanniainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219...

10) Virtuaalirahan suhde reaalirahaan (TS/Jan Hurri):
http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

11) HS/EKONOMIT: Eurosta on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä
http://yle.fi/uutiset/3-9379382

12) Eduskunnan jumalaton näytelmä. EU ja sen komissio ja etenkin EMU on nykyiseltään valvomattomattomia organisaatioita ja jättibyrokratia , jotka polkevat jäsenmaiden demokratiaa. Poliittisen €uron oli tarkoitus olla EU:n yhtenäisyyden vertauskuva, mutta siitä on tulossa EU:n hajottamisen symboli.

http://www.talouselama.fi/kommentit/eduskunnan-jum...

13) Ovatko populismi ja nationalismi EU/EMUn pahimmat uhat?
http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/227788-...

14) Ranskan presidenttiehdokas: "Ilman uudistusta euro hajoaa 10 vuodessa.
http://www.talouselama.fi/uutiset/ranskan-presiden...

15) HS: KUMPI Suomelle parempi markka vaiko euro: markka voittaa..!?
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005039741...

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen

Kiitos. Pidän Suomen talouden mahdollisuuksia parempina euron ulkopuolella, joten siinä mielessä voin sanoa kannattavani euroeroa. Viime kädessä se on kuitenkin demokratian, ehkä edustuksellisen sellaisen, päätös. Kansalle ja poliitisille päättäjille on tuotava mahdollisimman syvällisesti ja puolueettomasti analysoitua tietoa päätöksenteon pohjaksi. Sitä esim. EuroThinkTank on tehnyt jo kohta kolmen vuoden ajan.

EU ja EMUn kohtalo riippuu paljon Euroopan päättäjistä. Jo nyt pitäisi olla selvää, että lisäintegraation jääräpäinen ajaminen vain nostaa kummankin hajoamisen riskejä. Tarvittaisiin kiihkotonta analyysia tilanteesta, mutta sellainen näyttää ainakin toistaiseksi mahdottomalta. EU olisi paljon tärkeämpi säilyttää kuin euro. EU on ollut etenkin monille Itä-Euroopan maille "valo", jota kohti pyrkiä. Euron luominen nykylaajuudessaan oli valtava virhe, joka uhkaa nyt koko projektia. Britannian EU-eroon pitäisi myös suhtautua analyyttisesti ja kunnioittavasti. Lähtökohtaisesti EU-poliitikot itse, ei niin kutsutut populistit, ovat Euroopan integraation pahin uhka.

Italian pankkikriisi vie todennäköisesti jossain vaiheessa pohjan pankkiunionilta kun ymmärretään, että bailinejä ei voi toteuttaa kuin hyvin rajoitetuissa olosuhteissa (vrt. Islanti). EKP:n arsenaali, poislukien puhdas setelirahoitus jonka Maastrichtin sopimus explisiittisesti kieltää, alkaa olla käytetty. EKP:sta ei kohta ole enää kenenkään pelastajaksi. IMF toimii mandaattinsa mukaisesti ja auttaa jokaista siltä apua pyytävää maata. Mielenkiintoinen kysymys on, mitä EVM siinä tilanteessa tekisi?

Poliitikoilla on tällä hetkellä lähestulkoon kaikki valta päättää Euroopan ja globalisaation kohtalosta. Toivotaan, että he ovat tehtäviensä tasalla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ei valitettavasti ole aikomustakaan.

Sanon nyt aivan suoraan, että parhaillaan Davosissa kokoontuvat maailman johtavat talousrikolliset ja heidän poliittiset käsikassaransa pohtimaan, miten tarjota sokerikuorrutettuna "vastuullisempaa johtamista" ja vastata populismin nostamiin haasteisiin.

Nämä samat henkilöt ovat tukeneet miljardeilla huonoja johtajia ja huonoa johtamista, eli enemmän sitä ihteään kääritään uuteen pakettiin. Tällä kertaa erityishuomio on kiinnitetty nuorempaan johtajapolveen, koska vanhojen kasvot ovat liiaksi ryvettyneet. Mielenkiintoista nähdä, mitä uusia nimiä nostetaan parrasvaloihin pian kokouksen jälkeen.

Voisi tämän ehkä poliittisesti korrektimminkin ilmaista, mutta miksi vesittää ilmiselviä faktoja sekavaan kapulakieleen?

Pidänkin hyvänä asiana, että taloustutkijat ovat alkaneet puhua suorempaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

#8. "Pidänkin hyvänä asiana, että taloustutkijat ovat alkaneet puhua suorempaan....Sanon nyt aivan suoraan, että paraillaan Davosissa kokoontuvat maailman johtavat talousrikolliset ja heidän poliitttiset käsikassaransa pohtimaan, miten tarjota sokerikuorrutettuna "vastuullisempaa johtamista" ja vastata populismin haasteisiin." Kummisetämäistä teatteria.

Itse 35 vuotta kriminaalipoliittisessa työssä leivän ansainneena, nimitän näitä EU/EMU/EKP-vehkeilijöitä "finanssiauervaaroiksi". Mieleen tulee myös pyramidihuijaukset ja mafiajärjestöt sekä syndikaatit. Nykyisellä EU/EMU/EKP-koalitiolla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan. Luottamuspula vallitsee.

Läpinäkyvyys, rehellisyys ja avoimuus olisi tolkun politiikkaa. EIKÄ vain nykyistä vastuutonta, postmodernia, hällä-välistä ja orwellislaista uussanastoa sekä vilpillistä, kaunistelevaa ja manipuloivaa seireenipuhetta ja poliittista liturgiaa EUforisille ja €uromaanisille, poliittisille päättäjille. Missä on todellisuuden taju harhaisessa ja huijaavassa EU/EMU-politiikassa ja taloudessa? - EU/EMU/EKP- kuplat ovat nyt puhjenneet.

"EU-keisarilla ei olekaan vaatteita!" Potemkin kulissit ovat romahtaneet!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. "Lähtökohtaisesti EU-poliitikot itse, ei niin sanotut (EU/EMUA kyseenalaistavat ihmiset) populistit, ovat Euroopan integraation pahin uhka."

Täsmälleen näin. Leimaamalla EU-eliitti pyrkii tappamaan rehellisen ja tarpeellisen ja avoimen kritiikin.

Sääntöjään alusta alkaen rikkonut, valuvikainen, demokratiavajeinen, sisäistä devalvaatiota käyttävä, heterogeeninen ja jäsenmaitaan alistava EU/EMU/EKP/euro-yhtälö on tuomittu epäonnistumaan, ellei em.virheitä korjata. Suomen euroon ja EMUun liittyminen oli härskisti juntattu €MÄ-munaus.

Tuleeko vuodesta 2017 Euroopan ja EMUn saranakohta?
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005022031.html

Onko juridisesti, taloudellisesti ja poliittisesti jäsenmaitaan alistava EU/EMU/EKP-organisaatio ja temppufinanssi/rahapolitiikkalla "ostettua aikaa" - kuten Wolfgang Streeck samannimisessä kirjassaan analysoi - elänyt Länsi-Eurooppa tullut matkansa päähän? Onko EU/EMU/EKP:n uudistamisen vai kaatumisen aika?

Keskiössä Streeckin mukaan on kapitalismin ja demokratian välinen jännite. Hallitukset ovat 1970-luvulta lähtien "ostaneet aikaa" kriisiytymisen estämiseksi inflaation, halpakorkoisten lainarahojen ja julkisen velan avulla. NYT tuo polku on tullut loppuun.

Onko kapitalismin ja demokratian aika tullut erota vai löytää toimivampia polkuja ja rakenteita? Onko demokratian vastainen ja valuvikainen sekä kriisiytynyt EU-kapitalismi tullut matkansa päähän verovaltiosta velkavaltioon ja vakauttajavaltioon johtavalla kivisellä tiellään?

"Poliitikoilla on tällä hetkellä lähestulkoot kaikki valta päättää Euroopan ja globalisaation kohtalosta. Toivotaan, että he ovat tehtäviensä tasalla."

Onko EU/EMU/EKP- eliitti ja nomenklatuuri pikemminkin "pätemättömyytensä tasolla" (PETER - HULL: Peterin Periaate) vai huijaamassa naiiveja jäsenmaitaan? Onko EU-organisaatio kotimaissaan epäonnistuneiden poliitikkojen vahabinetti?

http://alusta.uta.fi/artikkelit/2016/11/15/kirjast...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Onko EU/MU/EKP/EURO kuin neutronipommi: se tuhoaa jäsenmaidensa kansantaloudet ja kansallisvaltiot sisäisellä devalvaatiolla sekä juridisesti, taloudellisesti ja poliittisesti , mutta jättää lypsettävät maksumiehet eli jäsenmaiden veronmaksajat vielä henkiin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#7. "Kansalle ja poliitytisille päättäjille on tuotava mahdollisimman syvällisti ja puolueettomasti analysoitua tietoa päätöksenteon pohjaksi. Sitä esim. EuroThinkTank on tehnyt kohta kolmen vuodn ajan...EUn ja EMUn kohtalo riippuu paljon Euroopan päättäjistä." Juuri näin.

Dynaamista, avointa, rehellistä ja demokraattista ajattelua ja uudistusten päivittämistä tarvitaan pian, mikäli integraatiosta halutaan kestävää, uskottavaa ja toimivaa ajan haasteissa.

Miten ja millä tavoin EU ja EMU vapautuisivat kriiseistään ja nauttisivat jäsenmaidensa arvostusta, luottamusta ja yhteenkuuluvuutta? Olisivat kuin yhtä suurta ja harmoonista perhettä ja kansakuntaa.

Olisiko Yhdysvalloista ja Sveitsistä parannetun painoksen EUn ja EMUn malliksi tietyin eurooppalaisin kulttuuripainotuksin ja arvoin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Raimo Sailaksen mukaan liberaalin demokratiaan alamäki jyrkkenee:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005004248...

Toisaalta tänään Hesarissa Jaakko Kiander väittää, että "eurokauden kriisistä selvittiin niin kuin pitikin. Oma raha - markka - olisi aiheuttanut suuremman kurssivaihtelu." Oletko samaa mieltä? Onko juttu tilaustyötä ja tyynnyttelyä julkisuuteen??

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005044543...

Toimituksen poiminnat