tmalinen

Kreikkalainen dilemma

Viime viikkojen keskusteluissa myös Euroopan johtajille on tullut selväksi, että Kreikka ei selviä veloistaan.  Open Europen arvion mukaan veronmaksajat omistavat 70,5% Kreikan velkakirjoista. Koska yksityiset sijoittajat ovat jo joutuneet suostumaan velkajärjestelyyn, veronmaksajien vuoro on seuraavaksi.

Kreikan talous sukeltaa tällä hetkellä huimaa vauhtia. Työttömyysaste on jo yli 26 prosenttia ja BKT on laskenut noin 20 prosenttia vuoden 2008 huipustaan (Suomen BKT laski vuosien 1990-1993 lamassa 13 prosenttia). EU:n johtajat ovat Saksan johdolla todenneet, että velkajärjestely voisi tulla kyseeseen joskus vuonna 2014, eli noin kahden vuoden päästä. Mikäli Kreikan talous jatkaa supistumistaan nykyistä tahtia, Kreikan BKT olisi tähän mennessä kutistunut liki 30 prosenttia. Kreikan BKT olisi tällöin samalla tasolla kuin vuonna 1999, joten sen koko eurojäsenyyden aikana tapahtunut talouskasvu olisi nollaantunut.

Mikäli Kreikan velkoja toisaalta nyt leikattaisiin runsaalla kädellä, sen valtionlainojen korot saattaisivat laskea niin paljon, että se pystyisi jälleen lainaamaan rahaa finanssimarkkinoilta. Tämän jälkeen sen ei tarvitsisi enää suostua EU:n ja IMF:n säästäväisyysohjelmaan. Veronmaksajat siis joutuisivat nielemään tappiot ja Kreikka voisi jatkaa kuluttamistaan lähes entiseen malliin. Mikäli velkoja taas ei leikata, Kreikka palautetaan kehityksessä reilu vuosikymmen taakseppäin.

Mikäli Kreikka taas eroaisi eurosta, se puolestaan joutuisi välittömästi lopettamaan korkojen maksut velkakirjoilleen, koska  ”Kreikan euro” devalvoituisi voimakkaasti. Tuontihyödykkeiden hinnat nousisivat huomattavasti, mikä kiihdyttäisi inflaatiota. Samalla Kreikasta kuitenkin tulisi halpa maa investoida, ja sen vähäiset vientituotteet olisivat maailmalla hyvin kilpailukykyisiä. Kreikka joutuisi turvautumaan IMF:n apuun välttääkseen taloutensa täydellisen romahtamisen. Tämän seurauksena on todennäköistä, että IMF:n omistamat Kreikan velkakirjat jäisivät uudelleenjärjestelyn ulkopuolelle. Euron kannalta Kreikan ero olisi ongelmallinen, koska se rikkoisi ”tabun” euron hajoamattomuudesta.  Tämän vaikutuksia euroalueen tulevaisuuteen on vaikea arvioida, mutta se johtaisi lähes varmasti spekulaation lisääntymiseen kriisimaiden velkakirjojen markkinoilla.

Veronmaksajien rahoittamat pelastuspaketit ovat toisin sanoen johtaneet tilanteeseen, jossa on valittava uudistuksien (todennäköisen) loppumisen, Kreikan talousromahduksen ja euron (osittaisen) hajoamisen väliltä. Tähän tilanteeseen johtanut ratkaisu tehtiin noin puolitoista sitten kun Kreikan toinen pelastuspaketti hyväksyttiin. Mikäli Kreikan velat olisi tuolloin järjestelty, Kreikka ei todennäköisesti olisi pystynyt lainaamaan rahaa finanssimarkkinoilta vuosiin. Kreikka olisi siis ollut pakotettu tasapainottamaan taloutensa.

Mitä seuraavaksi? Kun tarkastellaan Barroson sekä van Rompuyn ehdotuksia euroalueen kehittämiseksi, Suomelle jää vain kaksi vaihtoehtoa. Hyväksyä Kreikan auttamisesta tulevat tappiot tai hyväksyä jatkuvat tulonsiirrot Etelä-Euroopan valtioille sekä EU:n liittovaltiokehitys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Juha Kuittinen

Minusta tuo spekulaatio velkakirjamarkkinoilla on jo olemassa vaikka Kreikka ei ole kaatunutkaan- Talletuspaot kriismaiden pankeissa jatkuvat.
EKP:n joukkovelkakirjojen ostot rauhoittavat vain hetkellisesti ja kun EKP ei ole sitoutunut korkokattoihin kuinka korkealle kriisimaiden joukkovelkakirjalainojen korot saisivat nousta. Sitoutuminen olisi tuonut vakautta markkinoille.
Tässä on vaihtoehtoina mielestäni tulonsiirtounioni tai eurojärjestelmän asteittainen hallitsematon hajoaminen.

Jukka Palo

"EKP:n joukkovelkakirjojen ostot rauhoittavat vain hetkellisesti ja kun EKP ei ole sitoutunut korkokattoihin kuinka korkealle kriisimaiden joukkovelkakirjalainojen korot saisivat nousta. Sitoutuminen olisi tuonut vakautta markkinoille."

Sitoutuminen olisi aiheuttanut epävakautta, koska jos 6%:n korkokatto olisi julistettu, sitä pyrittäisiin murtamaan markkinoilla.

Juha Kuittinen

Yksityisten sijoittajien kannalta se olisi tuonut luottoa sijoituksiin..

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #9

Yksityisten kansalaisten kannalta se olisi tuonut lisää takaustappiota.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #39

Juuri näin Kreikassa talouden rakenteet ovat perssiillään ja valuutta liian vahva kaupankäynnin käynnistämiseksi- Valuutan vaihto (lähtö eurosta), ulkoinen devalvaatio niin talous toipuisi paremmin.

Heli Hämäläinen

Mikseivät molemmat voisi tapahtua, siis hajoaminen ja tulonsiirtounioni? Jospa se ei ole dilemma vaan pelkkä lemma?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Heli - taisit muuten vahingossa keksiä nykytilanteeseen optimaalisen ratkaisun, jos asiaa katsoisi Marsista käsin, ilman poliittisia ambitioita ja todellisuuden peittelytarpeita.

Euroalueen hajoaminen, ts. kansallisten valuuttojen käyttöönotto poistaisi sisäisen devalvaation pakon suuressa osassa euromaita. Sopeutumisaikana pahimmat kysyntäshokit ja pankkiruumiit voitaisiin pitää tulonsiirroilla pystyssä.

Ikävä kyllä ongelmaa ei katsota Marsista käsin, vaan Brysselin ja kansallisvaltioiden näkökulmasta. Bryssel haluaa lisää valtaa, rahaa ja virkoja, kun taas kansallisvaltioiden intressit ovat keskenään ristiriitaiset. Neuvottelutyömaana ja suunnitteluhelvettinä euron hallittu purku yhdistettynä tulonsiirtoliittovaltioon tuntuisi olevan tuhoon tuomittu ajatus - mutta varmasti parempi kuin yrittää sisäisellä devalvaatiolla luoda 30% palkkaeroja muutamassa vuodessa tulonsiirtojen ohessa.

Heli Hämäläinen

Höh, miten niin vahingossa. Mulla on kansis pääaineena ja tykkään mallintaa asioita. Tällaista lainalaisuutta joko-tai ei mielestäni ole välttämättä vaan se on jonkinlainen aivopesun tulos. Tulonsiirrot ovat tuossa vaiheessa jo saavutettu poliittinen tilanne ja irtautuminen/irrottaminen keino rajata vastuuta. Jos vain malli päässäni käskee minua oikein ... :)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #28

Deletoi äkkiä tuo kommenttisi! Nimittäin jos teoria ja persu sanoo noin, ei mene ikinä läpi :) Kataisen pitää saada gloria tuosta kokonaan itselleen, niin sitten se voisi tapahtua.

Jukka Palo

EMU:a pitäisi verrata vaikeasti purettavaan pommiin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #47

Greece on yhtä kuin muilta mailta jatkuvasti euromiljardeja lypsävä Kriisi vapaasti suomentaen.

Ja sen tukijalkoina bb-läiset ja pankkihirviö Goldman Sachs, siksi sitä ei noin vain voidaa erottaa eurostoliittokuviosta eikä tulevasta UMJ utopiasta.

"Kriisin" miljardit ja runsaat kultavarat on talletettu muualle turvaan. Kreikan tekaistu lama on teatteria ja huijausta kohti EU-eliitin ja "finanssiauervaarojen" piiloilluusioita. Naiivit euromaat viettelyn ja nirvanapuheiden kohteina.

Kansallisvaltioiden ylivelkaannuttaminen ja suvereniteetin poisto ovat keinoja alistaa euromaat mafiamaisen euroeliitin keskittävän talous-ym kurin alle matkalla välivaiheisesta Eurostoliittosta UMJ:n utopiaan... Ellei tämä korttitalo luhistu mahdottomuuteensa eurokansallisen herätyksen tapahtuessa. Haluaako Suomi EU:n plutokratiaan, rahanvaltaan?

Saa nähdä milloin sinipuna herää realiteetteihin aivopesustaan. Vai ovatko niin kovakalloisia, etteivät tunnusta virheitään vallan ja kasvojen menetystä pelätessään.Että antoivat "finanssiauervaarojen" huijata itseään ja saattoivat Suomen vapaaehtoisesti EU:n määräysvaltaan vieläpä maksamalla kalliisti siihen pääsystäkin. Eli "tilisiirto" demokraattisesta hyvinvointivaltiosta häpeällisesti orjuuttavaan plutokratiaan, moneykratiaan eli rahavaltaan ja liitetyksi kasinopelien maksumieheksi.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #48

Kriisi vai kreisi, kas siinä pulma.

Jukka Palo

Seuraavaksi Kreikka saa 400 000 000 000 euron velalleen 40 000 000 000 eron akordin sijasta 120 000 000 000 euron akordin, jolla se kestäisi 30%:n devalvaationkin. 400 000 000 000 euroa noin 10 000 000 kreikkalaiselle on noin 40 000 euroa valtionvelkaa kullekin.

"Iloista antajaa, Jumala rakastaa."

Suomalaiset maksanevat 10 vuoden EMU-jäsenyydestään noin 70 000 000 000 euroa holtittomia takaustappioita, joten EMU on tullut paljon kalliimmaksi suomalaiselle vuodessa kuin Yleisradio ja Helsingin Sanomat, ay-liike tai kirkko.

Erkki Penttinen

Yli 80 prosenttia suomen kansasta seisoo hallitusratkaisujen takana joka
taas on saksan ja ranskan pankkien tappioiden maksajana etteivät ne kärsisi luottotappioita kreikalle antamistaan lainoista.Jos valtaosa kansasta äänestää näitä ääliöitä tuonne eduskuntaan niin kärsikööt sitten seurauksetkin,mitä niitä täällä enää politikoimaan.On täysin selvää että saksassa on "penaalissa hieman terävänpiä kyniä" kuin suomessa joilla lait siellä kirjoitetaan ja näitä meidän tomppeleita viedään kuin pässiä narussa niin kaun kun eurokaan painaa niiden taskuissa.Kansa on seurannut Moosesta vuorelle jossa hän sanoi paljon puhuvan ja ainoan osaamansa kommentin aiheuttamastaan tilanteesta PÖÖ ja kansa oli tilanteeseen tyytyväinen vaikkei nyt PÖÖ:stä presidenttiä tehnytkään.Jos on niin tyhmä kansa kuin tämä suomen kansan enemmistö
niin antaa mennä .kun on alamäki,ehkäpä ne siellä montussa heräisivät miettimään mitä tuli tehtyä.Kaikkien pitäisi nähdä tilanne että suomessa ei kansanedustajan työ houkuttele päteviä talousneroja vaan edustajiksi kelpaa puolue nöyrät nysveröt joilla ei itsellään ole aivoja eikä paljon sanottavaakaan eduskunnassa vaan kaiken sanottavan
määrää puoluejohto eli tälläkin kertaa hallitus.Kekkosella oli uskallusta laittaa virkamieshallitus tekemään kipeät ratkaisut joita
nytkin tarvittaisiin sillä ei tästä nykyhallituksestakaan ole tilanteen korjaajaa vaikka kuinka täällä politikoisitte niin Merkel vie ja Uosukainen&Katainen pitää perää kunnes heidät rahattomina viskataan kreikan kaveriksi avustuksia anomaan.

ulf fallenius

Marssijärestys on seuraava,Kreikka jättää velat maksamatta ja sen jälkeen alkaa Kreikkan kaasuhankeet ja Kreikkasta tulee erittäin paljon rikkaampi valtio kun nyt.Se on vaan bisnestä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Entäs ihmiset?
Kreikan pelastuspaketit ja taloussopeutusohjelmat ovat johtaneet tilanteeseen, jossa (nälkään ja kylmään) kuolleita ihmisiä kerätään aamuisin Ateenan ja Thessalonikin kaduilta, kertoo kreikkalainen mies, joka osallistui Suomessa "Itsenäisyys takaisin!" -mielenilmauksiin.

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6032

Hra. Kreikka kehottaa suomalaisia heräämään.

Olen samaa mieltä: Herätkää hyvät ihmiset.

Erkki Penttinen

Ei Riikka suomalaiset herää huomaamaan mitään niin kauan kuin alkossa viinaa riittää.Tilanne muistuttaa -80 luvun loppua ja -90 luvun alkua neuvostoliitossa jossa kansa näki nälkää ja ainoan lohdun tilanteeseen olevan vodkassa.Suomeen kaivattaisiin Putinin kaltaisia diktaattoreita
vaikkapa 4 vuoden ajaksi asettamaan "palikat kohdalleen" koska nykypolitiikot eduskunnassa puhuvat pitkät päivät täyttä p ....tä.
Rahaliitto kaatuu koska sen idea on aivan sama kuin tämän suomen suurimman huijjauksen tehneen Hannu Kailavuoren pyramiidi bicnes.
Maailma tarvitsee tomppeleita mutta miksi ne pitää aina löytyä suomesta
eikö niitä ole muissa maissa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tässä erinomainen aiheeseen liittyvä juttu "Täystyöllisyys vaatisi itsenäisen talouden" http://www.tiedonantaja.fi/2012-7-12/taystyollisyy...

ja sitten mun eri kulmasta lähestyvä juttu samasta aiheesta "Järkevän politiikan pahin este ovat poliitikot: Täystyöllisyyspolitiikan paluu -seminaarin antia" http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6013

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Riikka Söyring. pitäisikö Suomen jättää Islannin tavoin eurotakuut ja -velat maksamatta keinotteleville europankeille? Tai vaatia myös nettomaksajana alennuksia vuotuiseen maksuunsa? Ero eurorasituksista?

Kannattako todella maksattaa suomalaisilla veronmaksajilla Kreikan ym, eurokriisimaiden velkoja? Mitä järkeä siinä on?

Jokainen maa hoitakoon vain oman kansantaloutenssa kuten aluksi sovittiin, sanoi jopa Sixten Korkmankin äskettäin. Olen samaa mieltä. Ei muiden velkoja. Omissakin on riittävästi maksamista. Sinipunan tyhmyydestä on sakotettu. Vai liekö EUforiasta ja naiiviudestakin?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Riikka Söyring. Pitäisikö Suomen jättää maksamatta eurovelat ja -takuut sekä vaatia nettomaksajana myös alennuksia vuosimaksuihinsa? Tai erota kokonaan eurosta? EU/euromaana olo on tullut liian kalliiksi Suomelle.

Mitä järkeä on maksattaa Suomen veronmaksajilla muiden maiden velkoja?

Jokainen euromaa huolehtikoon vain omasta kansantaloudestaan, totesi Sixten Korkmankin äskettäin. Olen samaa mieltä. On naiivia maksaa toisten euromaiden velkoja pelkästä EUforiasta kuten sinipunahallitus. On meillä "talousnerot" asialla ja Suomi-suvereniteetin vapaaehtoisina myyjinä ja ylisukupolvisina ylivelkaannuttajina.

Ne miljardit pitää kotiuttaa Suomen sisäpolitiikkaa tervehdyttämään ennen kuin tauti leviää Portugaliin, Espanjaan, Irlantiin tai Italiaan.

Pentti Juhani Järvinen

EURO:sta erottamisen ja eroamisen menetelmä tulee institutionalisoida nyt. Lisäksi on selvitettävä, miksei sitä tehty jo pari vuotta sitten - viimeistään. Muuten koko EU on vaarassa, kun Englanti, jonka Ranskan presidentti de Gaulle luonnehti Dollarin Troian hevoseksi 1972, on päästetty takaportista sisään.

Jukka Korhonen

"Viime viikkojen keskusteluissa myös Euroopan johtajille on tullut selväksi, että Kreikka ei selviä veloistaan."

Kyllä kaikille, myös Euroopan johtajille, on ollut alusta asti selvää, että Kreikka ei pysty valtavia velkojansa maksamaan.

Miten pystyisikään, kun maa on jo niin hukkunut velkoihinsa, että pankit eivät enää uskalla lainata sille. Eurooppalaiset veronmaksajat eivät ainoastaan ole ottaneet näitä pankkien saatavia omalle kontolleen vaan jatkaneet lainarahan pumppaamista ylivelkaiseen konkurssipesään.

Jukka Korhonen

"Koska yksityiset sijoittajat ovat jo joutuneet suostumaan velkajärjestelyyn, veronmaksajien vuoro on seuraavaksi."

Huono kuvaus tilanteesta.

Eurooppalaiset veronmaksajat ovat pelastaneet pankit ja ottaneet suurimman osan niiden Kreikka-saatavista omalle kontolleen. Pankit ovat joutuneet leikkaamaan vain vähän omista saatavistaan, kun taas veronmaksajien saatavia odottaa valtavat leikkaukset.

. suvituuli

Ei aivan, vaikka prosessi onkin tuonsuuntainen ollut.

Nimittäin viime keväällä suoritettu velkojen uudelleenjärjestely aiheutti yksityisille sijoittajille (ml. pankit) yli 100 mrd. euron alaskirjaukset, jossa ne menettivät yli 75 prosenttia lainojen arvosta.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Ehkä niin (meikäläisen pitänee uskoa), mutta Korhosen pointit ovat hyvin selvät: kaikki ovat tienneet koko ajan, ettei Kreikka maksa koskaan kaikkia velkojaan - joten Malisen "Viime viikkojen keskusteluissa myös Euroopan johtajille on tullut selväksi" kuulostaa ehkä tahattoman surkuhupaiselta. Lienee Malisen huumoria.

Toisekseen kyllä ne lienevät nimenomaan veronmaksajat, jotka mm. Suomessa kantavat suuren ja tavallaan epäoikeutetun taakan tästä kaikesta.

Enää kaivataan Björn ja Kuusela tänne suitsuttamaan solidaarisuuden autuutta ja miten tämä on ehdottomasti paras tie - koska ei heiluteta venettä vaan mennään hyväntuulisessa konsensukessa kaikki. Ettei vaan kukaan pahoita mieltään, eikä mitään yllättävää tapahdu.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #20

Tuomo: älä yllytä. Pidän sinua henkilökohtaisesti vastuussa jos suitsuttajat saapuvat :)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Toisaalta markkinat olivat tuonsuuntaisen alaskirjauksen hinnoitelleet velkakirjoihin iät ja ajat aiemmin. Jos velkakirja on ostettu neljänneksellä sen nimellisarvosta, ja sen arvoa leikataan 75%, pankille tilanne on plusmiinusnolla. Yksityisen sektorin todelliset tappiot tuolloin riippuvat siis siitä, koska "Musta Pekka" on pakasta poimittu.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Kysymys, johon olen yrittänyt saada viisaammiltani vastausta:

Onko realisesti odotettavissa, että Kreikka voisi pitemmälläkään aikavälillä pärjätä eurossa muutakuin tehohengityksen turvin? Maassa on kehittymätön elinkeinorakenne ja sen vienti on vähäistä. Eikö euro ole sille kroonisesti liian kallis valuutta, jotta se voisi nähtävissä olevassa tulevaisuudessa alkaa pärjätä omillaan?

. suvituuli

Jos/kun euroalueen liittovaltiokehitys etenee, eurokin tullaaan hinnoittelemaan koko alueen, ml. Italia, Espanja, Ranska, eikä vain Saksan mukaan. Näiden heikomman kilpailukyvyn maiden mukana oleminen hinnoittelussa tulee merkitsemään heikompaa euroa.

Ongelma on tietysti se, että heikompi euro Kreikalle on myös heikompi euro Espanjalle eli niiden väliseen kilpailukykytilanteeseen tällä kehityksellä ei ole merkitystä. Eikä tilannetta tietenkään auta sekään, että heikompaa euroa on vastassa omia valuuttojaan heikentämään pyrkivät muuta maat. Eli heikompi dollari ja heikompi rembindi.

Toisaalta Kreikan heikkoa kilpailukykyä tullaan euro-liittovaltiossa kompensoimaan massiivisilla tulonsiirroilla täältä pohjoisesta. Muuta mahdollisuutta ei tälläisen valuutta-alueen koossapitämiseksi ole.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Malinen, Lehtinen ja muutkin: oheinen GS:n ja ZH:n miete saattaa kiinnostaa teitä:
http://www.zerohedge.com/news/2012-12-02/next-reco...

Matias Härkönen

Suomellehan nuo tappiot sopii kun meille on ne täydet vakuudet...

Jukka Palo

Urpilainen ei kyllä puhunut, ei vakuuksista eikä takuista, vaan takuuksista. Takuus on aivan uusi rahoitusinstrumentti.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Euromaiden poliittiset johtajat, jotka ovat ovat sitouttaneet maansa näihin tuki- ja takauspaketteihin pitäisi limbota ulos maidensa hallitusvastuista ja tilalle sellaiset päättäjät, jotka osaavat lukea. Jo liki kolme vuotta näissä maissa on ollut sellaiset päättäjät, joiden täytyisi käydä vähintään esikoulu uudestaan oppiakseen lukemaan.

He eivät nimittäin näköjään osanneet lukea 123 ja 125 artiklaa, jotka kieltävät toisten maiden tukemisen siten, kuin nyt on tapahtunut. Eikä matematiikan lisäopiskelukaan olisi pahasta, koska velkaantumisasteenkin pitäisi euromaissa olla alle 60 % bkt:sta, joten kysymys herääkin, mistä nämä illitteraatit päättäjät ovat siinneet????

Jokainen normaalijärjellä varustettu taviskansalainenkin on tiennyt jo ekasta krekujen tukipaketista alkaen, että valittu linja on laiton ja väärä. Timo Soini on ollut täysin oikeassa puhuessaan tästä turmiollisesta poliitikasta, jotaVanhanen/Kiviniemi/Katainen/Urpolainen ovat toteuttaneet.

Nämä syylliset pitäisi saatttaa puolueineen vastuuseen tekosistaan ihan linnatuomioita myöten, onhan tehty politiikka aiheuttamassa kymmenien miljardien tappiot takauksien lauetessa ja veronmaksajien joutuessa kärsimään tästä edesvastuuttomasta ja holtittomasta tuki- ja takauspoliitiikasta. Samalla voisi nämä päättäjät alistaa mielentilatutkimukseen, josta selviäisi, mikä sai heidäät näin järjetöntä ja umpihullua politiikkaa tekemään. Eikä korruptiotutkimustakaan pitäisi vältellä, sekin voi olla tämän taustalla. Näistä sadoista tukimiljardeista on satavarmasti valunut europoliitikkojen voiteluun oma osansa. Voi olla, että jopa poliisikin, jonka tällaista pitäisi tutkia on lahjottu, jottei käry kävisi.

Erkki Penttinen

Ei Timo tähän soppaan enää mikään mauste apua anna.Se on mitä se on ja pysyy kuin mirri eemelin saha puussa.Rahan mahti on hiljaa tilanteessa
ja tämä persaukinen ja tyhmä kansa kaakattaa kuin kanalauma kiimassa
vaikka itse ovat äänensä näille huijjareille antaneet jotka näitä eu päätöksiä suomessakin tekee.Kansanedustajistakin pitäisi tehdä eduskuntayrittäjiä joissa he vastaisivat omalla omaisuudellaan ja ulosmittauskelpoisella palkallaan tekemistään päätöksistä eduskunnassa
niin kuin normaali yrittäjäkin yritysmaailmassa joutuu tekemään niin eiköhän tulisi mietittyä hieman tarkemmin mitä päätöstä lähtee tukemaan
ja kiinnostaako häntä kansanedustajan tehtävät laisinkaan kun koulutuskin on jäänyt aika alkeelliselle tasolle.Puolueet käärivät rahaa
valtiolta jotka sitten säätiöidään ja säätiön omistajia ovat sitten entiset vallesmannit ja nykyiset puoluejohtajat kuten perussuomalaisissakin kävi.Kähmintä alkoi SMP:n oppien mukaan.

Käyttäjän MarkkuPeltola kuva
Markku Peltola

Suomi on saatava äkkiä Kreikan tielle, jotta Suomen velat kasvavat Kreikan malliin ja jotta Suomestakin tulee nettosaaja EU:ssa. Katainen ja Urpilainen ja jotkut mahtavat taustatekijät ovat tämän oivaltaneet ja ansaitsevat Suomen Rautaisen ristin mitalin.

Tuota taustaa vasten Timo Soini on populisti ja väärällä asialla, kun ei halua lisää velkaa Suomelle. Eikö Soini näe koko kuvaa? Vai onko Soinikin orkesterissa kontrabassona?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toivottavasti edes lapsemme oppivat, että muilla mailla ei velanmaksu ole itsestään selvää kuten suomalaisilla.
Muselmaaneilla esimerkiksi uskon myötä aukeaa tie taivaaseen kun onnistuu kusettamaan vääräuskoista.

Jukka Palo

Suomessakin velat on mitätöity mittavalla inflaatiolla.

Kari Ahlava

Olli Rehn sanoi toissapäivänä Spiegelille, että kriisin pahin on nyt ohi. Huippu oli kesäkuussa.

http://www.spiegel.de/international/europe/euro-cr...

Lisään tähän vielä, että minusta Suomen ei tarvitse maksaa mitään minnekkään, vaan antaa asioiden mennä omalla painollaan.

Heli Hämäläinen

Jälleen yksi rehnismi. Noin 5 kk tästä on ihan hirveä kriisi, joka vain pahenee.

Kari Ahlava

Ja tämän päivän uutiset Berlusconin paluusta. Berlusconihan yllytti Montia kesällä uhkailemaan, että euro saa mennä h..vettiin, jos ei euromailta luottoa löydy apuun.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

mä luulen, että show alkoi jo tällä viikolla. EKP konstiton, Espanjan korot lähtivät pomppimaan, Italian pääministeri jätti just eroilmoituksen (menetti loppuviikosta ns. kyvyn eli parlamentissa enemmistön).

Rehnin ongelma ulostuloissaan on, että se tulee julistamaan joulurauhaa aina suvantokohdissa - kun taas pitempään näitä hommia seuranneet näkevät, että kohta taas mennään.

ulf fallenius

Kyllä Suomen kansa auttaa Kreikkalaisia,sehän on meidän matkustamiskohde nr 1.Kävin Rodoksella tänä syksynä ja voin kertoa että siellä ei mene huonosti ja Suomalainen turisti on kuningas koska me ollaan suurin joukkue siellä turistina+muut Skandinaavit.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Suomi on "auttanut" kreikkalaisilla yli miljardin valtioiden välisellä lainalla, josta ainakin osa jäänee saamatta. Joten kyllä Suomi on maksanut "yhtään".

Mutta muuten arvelen EU: n ostavan aikaa erilaisilla vippaskonsteilla, kunnes Saksan vaalit ovat ohi. Sitten Kreikka lähtee. Tosin sitä jouduttaneen tukemaan senkin jälkeen.

Tämä edellytyksellä, että Italia tai Espanja eivät sitä ennen "repeä".

Kyllä tämä on naurettava POLIITTINEN rakennelma. Aina riittää vaaleja jossain valtiossa, Saksassakin!

Jukka Palo

Vaalien MERKITYS pitää siis mitätöidä sopimustein.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jukka, ei se poliittisessa sopimuksessa onnistu! Kaikki palvelee vain politiikon suosiota ja sen säilymistä! MERKELILLÄKIN.

Mikko Nenonen

Suomen tulisi ehdottomasti erota Eurosta jos Kreikan lainoja mitätöidään. Kreikan tulisi antaa kaasuvaransa ehdottomasti lainojensa pantiksi.

Heli Hämäläinen

Paha on mennä vaatimaan pantteja jälkikäteen.

ulf fallenius

Olkoon tämä Kreikka sotku hyvä esimerkki miten vähän politiikkot ymmärtää taloudesta ja bisneksestä . Kreikka tulee valtavan oveluutensa kautta olemaan loppupeleissä voittaja kaasuvaransa ansiosta . Kreikka velat jää maksettavaksi mun muuassa köyhälle Suomelle.

Jukka Palo

Poliitikolle julkisten varojen yksityistäminen palkaksi ja eläkekertymäksi on tavoite. Asialla ei ole väliä, vaan sillä, että elinkeino kestää mahdollisimman pitkään. Porvari, myös sosialidemokraattinen poliitikko, on ikuinen.

Toimituksen poiminnat