tmalinen

Miten EU-alueen pankkeja tulisi pääomittaa?

Espanjalainen Bankia -pankki ilmoitti viime viikon lopulla tarvitsevansa pääomia valtiolta 19 miljardin euron edestä. Espanjalaisessa rahoitusjärjestelmässä pankkeja tukee valtion pankkien pelastusrahasto, jolla on varoja ainoastaan reilun viiden miljardin edestä. Koska Espanjan lainakorot ovat jälleen huomattavasti nousseet, valtio ei käytännössä pysty lainaamaan puuttuvaa 14 miljardia euroa markkinoilta. Espanja tarvitseekin tämän rahan ulkopuolisilta, eli käytännössä EU:lta. Koska Euroopan keskuspankki on irtisanoutunut pääomittamisesta, vaihtoehdoiksi jäävät vain ERVV (Euroopan rahoitusvakausväline) ja EVM (Euroopan vakausmekanismi), joiden kautta myös Suomi tulee pääomittamiseen osallistumaan. Nykyisellään ERVV kuitenkin vain lainaa rahat valtioille, jotka käyttävät rahat pankkiensa pääomittamiseen. Näin ollen Suomi muiden valtiotakaajien kanssa kantaa vieraiden valtioiden yksityisten yritysten rahoittamisesta ainoastaan vain riskin ilman selkeää hyötymismahdollisuutta. Tähän Suomen ei pidä EVM:n kohdalla suostua.

Vaikeuksiin ajautuneen EU -alueen pankin pääomittaminen pitäisi ensisijaisesti tapahtua sen kotimaan valtion taholta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, pääomittaminen pitäisi suorittaa vastikkeellisesti siten, että EVM (tai ERVV) saisi lainaamansa rahan vastineeksi pankin osakkeita. Näin ollen EVM:n omistajat, kuten Suomi, voisivat hyötyä pankin osakkeiden arvon noususta saaden näin mahdollisen tuoton ottamastaan luottoriskistä. EVM:n pääomistuksen ehtoihin pitäisi myös kirjata, että mikäli pankki jouduttaisiin kansallistamaan, sen osakkeet ja velat olisi nollattava ja johto erotettava.

(Koko kirjoitus on luettavissa täällä)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ensimmäisen osakansallistamisen jälkeen (oliko 8.5.?) valtio kasvatti omistustaan Bankiasta lähes puoleen. Uuden pääomaruiskeen jälkeen osuus kasvaisi arvioiden mukaan jopa 90 prosenttiin. Omistajat ovatkin palkinneet ideat mittavalla sell-offilla.

Mutta nyt rehellistä pohdintaa siitä, onko Bankialla odotettavissa minkäänlaista arvonnousua, ja missä aikataulussa? Ennemminkin paine on laskemaan päin, koska tässä on mukana vasta rakennusfirmojen NPL:t (non-performing loans), ja asuntolainakanta tuoksuu turskalle tänne Pohjolaan asti, siitä ei vielä puhuta.

Eikö olisi siksi suotavaa, ettei Suomi ota tästä kuplasta itselleen mitään osuutta? 90-luvun alun myllerrys sidotun valuutan aiheuttamista ongelmista, pääomapaosta ja pankkikriisistä olettaisi nyt olevan niin ikävä ja traumaattinen kokemus, että miksi hakea sitä fiilistä ihan ulkomailta asti väen vängällä?

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen

Toki näin, mutta Suomella ei taida enää olla sitä mahdollisuutta, koska olemme jo käsittääkseni sopineet osallistuvamme EVM:n. Kriisiin ajautuneiden pankkien taseet täytyy tarvittaessa puhdistaa ja tämä täytyy tehdä myös Bankian kohdalla. Yleensä pankit jotka on valtion toimesta pääomitettu ja lainakannat puhdistettu ovat pärjänneet verrattain hyvin. Valtiot ovatkin usein jääneet voitolle myydessään omistamansa osakkeet.

Tässä ei siis sinänsä ole varsinaista yhtymäkohtaa 1990-luvun lamaan. Kyse olisi Suomelle enemmänkin kohtuullisin tuotto-odotuksin varustetusta sijoituksesta, kun huomioidaan kyseisen toimenpiteen luottolamaa ehkäisevä vaikutus.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mikäli tätä tölkkiä saadaan potkittua heinäkuulle ja EVM:n asti niin siihenpä loppuu meidän toiveet happamien lainojen järjestelystä pois taseesta. Varojen käytöstä ei Suomella ole omaankaan osuuteen enää päätäntävaltaa. Tämän lisäksi Suomi on myös vakuusvaatimuksellaan ehdottomasti halunnut kieltäytyä EVM:n mahdollisista voitoista, joten siltäkin kannalta toiminta tuskin kovin paljon pyörittää omaa talouttamme.

Väliaikaisen rahaston kanssa taas Suomella on vielä sanansa sanottavana. Espanjalla itsellään voi olla asemastaan huolimatta muutama ässä hihassaan.

. suvituuli

Kannattaisikohan tuota 90-luvun lamaa koskevaa näkemystä hieman tarkistaa?

Ensinnäkin, Suomessa oli todella konkreettinen luottolama. Luotonanto supistui dramaattisesti, kun uusia lainoja ei myönnetty ja entisiä irtisanottiin.

Toisekseen, ei siinä hetkessä - konkurssikierteen syventyessä ja valtion vararikonkin ollesssa hieskarvan varassa - ollut minkäänlaista perustetta olettaa tekevänsä "kohtuullisin tuotto-odotuksin varustetun sijoituksen".

Jälkikäteen toki voidaan kohtuullisen tuoton toteutuneen. Mutta kuten sanottu - jälkikäteen katsoen.

. suvituuli

Espanjan tapauksessa viime kädessä ei ole kyse pankkien pää-omittamisesta. Vaan kiinteistösijoitusten tappioiden kantamisesta.

Ennen kuin pankit pääomitetaan, niiden taseet on puhdistettava kiinteistölainoista ja -omistuksesta. Eli kysymys on siitä, kuka kuittaa tästä syntyvän tappion?

Tämän jälkeen pankit voidaan pää-omittaa. Veikkaisin, että tuolloin julkisten (Espanjan valtio, EU) ratkaisujen lisäksi olisi käytettävissä aina muutenkin ensisijaisesti suosiseltava vaihtoehto eli markkina-ratkaisu.

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen

Tämä pitäisi huomioida siten, että ainoastaan rahoitusmarkkinoille todella tärkeät pankit pelastetaan. Tämä olisi hyvä lisäys noihin EVM:n pääomituksen ehtoihin.

. suvituuli

Aivan.

Ja silti - pankkien pääomittamisen ulkopuolelle - jää jäljelle se peruskysymys, joka on Espanjassa ratkaistava:

Kuka ottaa piikkinsä jopa satojen miljardien tappiot, jotka väistämättä kaatuvat syliin Espanjan kiinteistökuplan siivoamisesta?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Suvituulelle tuosta 90-luvun Suomen kokemuksista seuraavaa: käsittääkseni Espanjassa konkurssiaaltoa on ihan tietoisesti sysätty eteenpäin ja tyhjä tölkki saanut fyysistä kontaktia alaraajojen astinsuojien kanssa tiuhaan tahtiin.

Rakennusfirmoilla voi olla keskeneräisiä projekteja, velkoja on riittävästi, kassa on tyhjä, eikä tilauskirjassa ole vuoteen seissyt mitään. Tästä huolimatta kuulemma nämä eivät ole mitään zombifirmoja. Kuulemma olisi ideoita tehdä liiketoimintaa, mutta olosuhteet eivät sitä salli. Kuullostaako hyvältä?

Lyhennysvapailla työnnetään huomiseen päivä toisensa jälkeen.

En siis ihmettele EKP:n pääjohtaja Draghin ulostuloa, jossa tämä sanoi ettei kansalliset valvontaviranomaiset oikein tunnu olevan tarpeeksi halukkaita osoittamaan ja puuttumaan epäkohtiin. Mutta haluaako Espanja esimerkiksi EU-viranomaiset perkaamaan vyyhdin auki? Ehkei, mutta ainakin muiden rahat tuntuisivat kelpaavan.

. suvituuli

Aivan.

Kuten Santanderin pääjohtaja ja -omistaja, Emilio Botin totesi muutama viikko sitten: ei asuntolainat ole ongelma, kyllä ne on aina maksettu ja maksetaan nytkin. Joopa joo...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuomas Maliselle:

EVM, käsittelyjärjestys:
"Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisesta tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta"

http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vex3000.sh?TU...

Ja itse EVM:
"Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisesta tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta"

http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=...

_____________________________

Tämä tulee eduskunnan käsittelyyn nyt kesäkuussa.

Henry

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen

Ahaa. Ehtoihin ehditään siis hyvin vaikuttaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Periaatteessa kyllä, mutta hallitus tekee kaikkensa juntatakseen koko esityksen muuttumattomana.
Olen Sinulle hyvin kiitollinen, (enkä suinkaan epäile tätä,) jos Sinäkin ryhdyt vaikuttamaan ja tiedottamaan asiasta.
Ja jos huomaat työttömän puusepän, siis minun, kirjoituksissa virheitä, olen kiitollinen myös korjauksista.

Toistaiseksi kukaan ei ole löytänyt virheitä niiden blogistien teksteistä, jotka EVM-asiasta ovat kirjoittaneet. Ja hallituspuolueet ovat todella hiljaa asiasta - valtamediasta puhumattakaan.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On skandaali, että eduskunta avaa rajattoman "piikin" yksityiselle luxemburgilaiselle yhtiölle yksinkertaisella enemmistöllä.
Tähän sovelletaan perustuslain 72 §

"72 §
Lakiehdotuksen käsittely eduskunnassa
Lakiehdotus otetaan asiaa valmistelleen valiokunnan annettua siitä mietintönsä eduskunnan täysistunnossa kahteen käsittelyyn.

Lakiehdotuksen ensimmäisessä käsittelyssä esitellään valiokunnan mietintö ja käydään siitä keskustelu sekä päätetään lakiehdotuksen sisällöstä. Toisessa käsittelyssä, joka pidetään aikaisintaan kolmantena päivänä ensimmäisen käsittelyn päätyttyä, päätetään lakiehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Lakiehdotus voidaan ensimmäisen käsittelyn aikana lähettää suuren valiokunnan käsiteltäväksi.

Lakiehdotuksen käsittelystä säädetään tarkemmin eduskunnan työjärjestyksessä."

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

TalousSanomat, Jan Hurrin näkemys asiasta:
....
"Eduskunta valmistautuu käsittelemään esitystä Suomen liittämiseksi Euroopan vakausmekanismin EVM:n jäseneksi. Kysymys on ensi alkuun Suomen osalta 12,58 miljardin euron pääomasitoumuksesta, josta 1,44 miljardia on maksettava juhannuksen jälkeen ja loput vaadittaessa.

Jos kansanedustajat tekevät päätöksensä pelkästään virallisten tulkintojen varassa, he voivat luulla Suomen asemaa EVM:n päätöksenteossa vahvemmaksi kuin se todennäköisesti onkaan.

Suomella ei kuitenkaan ole välttämättä sanan sijaa jopa satojen miljardien eurojen tukipäätöksissä, vaikka päätökset voivat välillisesti velvoittaa Suomeakin maksamaan vaikka luvatut 12,58 miljardia euroa viimeistä euroa myöten.

Onko eduskunnan tahdolla käytännön merkitystä tukipäätöksiin vai ei, on hyvin pienen mahtipiirin päätettävissä.

Karkeasti pelkistäen Suomenkin sanan sijan EVM:n tukipäätöksissä harkitsee kolme eurotalouden mahtimiestä.

Yksi mahtipäättäjistä on kyllä suomalainen mutta ei edusta Suomea, toinen on aiemmin julkisesti naureskellut Suomen vaatimuksille ja kolmannella on hallussaan kriisin laadun säätämiseen tarvittavat säätimet." ...

Lue koko juttu:

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/04/18/t...

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ei ole ensimmäinen kerta kun perustuslakia kierretään.Lipposen ja Niinistön junailemana Suomen liittyminen euroon oli yksi törkeimpiä perustuslain halventamisia!Tosin perustuslakivaliokunnan enemmistö näytti vihreää valoa, jolla muotopuoli hoitui.
Kun suvereeni valtio luopuu omasta rahasta ja oikeudesta painaa omaa valuttaa yksinkertaisella äänten enemmistöllä, on portti auki kaikkeen muuhunkin...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On huomattava, ettei Suomelle oteta mitään "pantteja"; osakkeita tms.

Wikipedia EVM:stä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_vakausmekanismi

Minun oma bloggaus aiheesta:

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/107258-arhin...

Blogissa on myös tätä asiaa valaisevia linkkejä ja blogisteihin, jotka ovat kirjoittaneet EVM:stä nasevimmin kuin minä (VAS ja PS).

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

TalousSanomat, Jan Hurri:

"Euroopan vakausmekanismin EVM:n jäsenyys on Suomen valtion kalleimpia ulkomaisia sitoumuksia vuosikymmeniin. Silti eduskunta näyttää valmistautuvan päätökseen vailla täyttä tajua talousvaikutuksista. Taloussanomat tuo kortensa kekoon kiinnittämällä huomiota kahteen yhä käsittelemättä jääneeseen seikkaan. Näiden "yllätysten" arvo on miljardeja euroja – ja kesto ikuiset ajat."

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/04/22/n...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Täältä löytyy kirjallisesti täysistunnon "juoksujärjestys", mm. myös:

"2) Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisesta tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta
Lähetekeskustelu"

http://www.eduskunta.fi/taysistuntopaatokset/46/2012
________________________________________

Video kyseisestä täysistunnosta:
Nähdäksesi tämän TV-lähetyksenä mene tänne:
http://www.goodmoodtv.com/internettv/application/e...
Valitse: "Edelliset istunnot"
ja sieltä
"46. torstai 3 toukokuuta"
_______________________________________

Sama (EVM-osuus) kirjallisesti mm. täältä:

http://puheenvuorot.kansanmuisti.fi/istunnot/46-20...

Koko pöytäkirja:
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/trip?${APPL}=utpptk&${BASE}=faktautpPTK&${THWIDS}=0.4/1338481384_299564&${TRIPPIFE}=
PDF.pdf

tuo osoite ei mahdu kokonaan, joten se ei toimi klikkaamalla, vaan se pitää kopioida osoiteriville erikseen)

Henry

Yritän selvittää koska tämä teatteri jatkuu.

Henry

Toimituksen poiminnat